Vůně jsou maličké světy, které odhalí svá tajemství jen tomu, kdo je bude milovat...

pondělí 13. ledna 2014

Muzeum vůní



Už jste někdy byli v muzeu vůní? Pokud ne, tak si můžete udělat výlet do pařížského Versailles, kde naleznete jediné muzeum vůní na světě. Muzeum (nebo také Osmotéka) má ve sbírce okolo 1800 parfémů přičemž až 400 jich dnes již neexistuje. Muzeum totiž disponuje tajnými recepty na některé vzácné parfémy z minulých dob. Tyto recepty jsou uložené v jedné versailleské bance. 

V muzeu vůní mohou návštěvníci přivonět například ke královskému parfému z dob antiky, který patří k těm nejstarším parfémům, jejichž recepty se dochovaly. Postup k vytvoření parfému zaznamenal Plinius Starší a základem tohoto parfému je především med, skořice a hřebíček. V Osmotéce vás také může zaujmout například parfému, který používal Napoleon na ostrově svaté Heleny, nebo si můžete přivonět k původní verzi Chanelu No.5 nebo k původnímu parfému Shalimar od Jacquese Guerlaina. 

Možná by vás zajímalo, jak se tyto parfémy mohli od doby svého vzniku proměnit? Na jejich postupné
proměně se totiž podepsaly různé ingredience, které se v současné době obtížně shánějí ve stejné kvalitě. Svůj velký vliv také mají evropské direktivy, které nutí parfémáře opustit od původních receptur. Jedná se například o již nepovolené ingredience jako je třeba vorvaní ambra, bobrovina, cibet anebo tonkinské pižmo. 

Návštěva takovéhoto muzea musí být určitě velice zajímavá, takže pokud se někdy do Versailles chystáte a milujete parfémy, nezapomeňte Osmotéku navštívit!

Žádné komentáře:

Okomentovat