Vůně jsou maličké světy, které odhalí svá tajemství jen tomu, kdo je bude milovat...

čtvrtek 30. ledna 2014

Lalique Satine



Jednou z nejdiskutovanějších novinek mezi parfémy se v poslední době stala dámská vůně Lalique Satine, která si za poměrně krátkou dobu své existence našla řadu nadšených příznivců i odpůrců. 

Velmi často se totiž kritici zmiňují, že tato vůně moc dobře nekoresponduje se svým názvem. Namísto čistého a uhlazeného saténu je prý tento parfém spíše kontrastní a nelze mu upřít ani značná dávka rebélie. Nedalo mi to a vůni jsem se rozhodla vyzkoušet na svoji vlastní kůži…

Abych řekla pravdu, se značkou Laliquenemám moc zkušeností. Více nežli ve spojitosti s nějakým konkrétním parfémem se mi vždy spíše vybaví její flakony, které jsou ručně dělané. Každý flakon Lalique je totiž unikát a dostává dokonce své vlastní číslo. Zatíženost značky Lalique na kvalitu flakonů se dá jednoduše vysvětlit-její zakladatel René Lalique se totiž zabýval výrobou šperků a také interiérovými dekoracemi ze skla. Zajímavostí je, že nejdříve vytvářel flakony pro ostatní parfémářské značky. Možná se vám vybaví například uzávěr ve tvaru holubičky na parfému Nina Ricci L'Air du Temps, kterou má společnost Lalique také na svědomí. Od 90. let se však firma začala zabývat vlastní výrobou parfémů, které nalévá do svých vlastních, umělecky vyrobených flakonů…takže tolik jen něco málo o historii této značky a teď k samotné recenzi:

Dle výrobců je vůně Lalique Satine orientálně dřevitá vůně, která je inspirována hebkostí saténu. Již při četbě složení vůně, se nad tím malinko pozastavíte, jelikož kromě jasmínu, vanilky anebo santalového dřeva, obsahuje růžový pepř. Můj první dojem z vůně Satine byl takový, že je výrazně sladká. Přirovnala bych ji k vůni Flowerbomb nebo třeba L'Instant Magic. Oproti těmto vůním v ní ovšem převazuje pudr, který tu sladkost troch snižuje. Po úvodní cukrové vatě se rozvoní květiny a velice aromatické pačuli. Růžový pepř přidává vůni na pikantnosti a v kombinaci s vanilkou zde máme opravdu kontrast. Můj celkový dojem je, že vůně Satine rozhodně není pro křehké dívky a ani mě její název ani flakon ve tvaru roztančené saténové sukně opravdu nejde moc dohromady. Neuhlazenost vůně vás totiž určitě trochu vyvede z míry. Přirovnala bych to asi tak, jako kdybyste si vzali k večerním šatům pohorky. Flakon se navíc pro svůj tvar docela špatně drží v ruce. Možná, kdyby byla vůně prezentovaná jinak, nepatřila by mezi ty nejhorší počiny. V podstatě jediné co se jí dá vytknout je krátká výdrž. Otázkou zůstává, jestli ji s tímto názvem a flakonem v parfumeriích najdou právě ty ženy, které by mohla doplňovat.

1 komentář:

  1. Souhlasím, taky bych řekla že je Satine poněkud výraznější a saténovou vůni bych si představovala trochu jinak.

    OdpovědětVymazat