Vůně jsou maličké světy, které odhalí svá tajemství jen tomu, kdo je bude milovat...

pátek 29. listopadu 2013

Demeter - nevšední knihovna vůní



Už jste někdy slyšeli o značce Demeter? Vzhledem k tomu, že tato značka vůní nezapadá do „hlavního proudu“, tak asi ne. Naštěstí se tato americká značka začala nedávno prodávat i na českém trhu a díky tomu se tak pro všechny milovníky parfémů otevřela nová a doposud neprozkoumaná brána do světa netradičních vůní…..

Abych ale byla přesná, vlastně se v tomto případě vůbec nejedná o tzv. nové vůně, nýbrž o parfémy přinášející v jednoduchých lahvičkách důvěrně známá aroma každodenního života. Koupit si tak můžete za celkem přijatelnou cenu vůni jako je čokoláda, rajčata, žvýkačka, tráva, hlína, oheň, oceán, plastelína, dětský pudr, ale také na třeba vůně vánočního stromečku nebo vaječného likéru.

Značku Demeter Fragrance Library (v překladu knihovna vůní) založil Christopher Brosius, jehož cílem bylo vytvoření kolekce kolínských vod, které měly za úkol evokovat různorodé čichové zážitky známé z každodenní reality. Postupně tak vznikaly série vůní jídel, květin, nápojů, ale také vůně různých míst nebo dokonce i předmětů, jako je např. důvěrně známá vůně starých knih.
 
Nápad je to velice originální co říkáte? Ale na druhou stranu vás určitě napadlo, že byste přece nechtěli celý den vonět jako stará kniha nebo tráva. Naštěstí tyto kolínské vody během čtvrthodinky vyprchají a smyslový zážitek je pryč – alespoň vás nebude po celý den obtěžovat…


Ze široké nabídky vůní, která činí již přes 200 parfémů mě asi nejvíce zaujala vůně deště a sněhu. Déšť bych si dokázala představit jako skvělou vůni pro horké letní dny, kdy čekáte na bouřku a sníh je zase skvělá vůně pro Vánoce. Uzavřít do lahvičky vůni sněhu, není zrovna nic snadného, obzvlášť když sníh sám o sobě zase moc nevoní. Parfém má navozovat pocity zasněžené krajiny a sám Christopher Brosius na něm pracoval 2 roky. Za snahu „ulovit nepolapitelné“ získal za vůni Snow v roce 2000 cenu FiFi. A jak se mu to vůbec podařilo? No, více nežli zasněženou vánoční krajinu vůně připomíná spíše jarní přírodu se zbytky sněhu, jelikož použité zemité tóny v parfému, jsou zkrátka možná zemité až moc. Jinak je vůně Snow opravdu vlhká a chladivá…..nápad je to vskutku zajímavý. Tak mě tak napadlo, kdybyste měli vyrobit parfém, který bude připomínat svojí vlhkostí, svěžestí a chladivostí sníh, co byste použili za ingredience?

středa 20. listopadu 2013

Moje podzimní návštěva parfumérie



Po delší době jsem se rozhodla navštívit parfumérii a očichat tam nějaké zajímavé vůně pro podzim. Mým cílem byla především jedna z novinek Chloé Roses de Chloé, kterou jsem si ještě na sobě pořádně neozkoušela. Nakonec mě ale v parfumérii zlákaly vůně, o kterých nelze říct, že by pro podzimní období byly často doporučované. Každopádně však všechny, které jsem nakonec ozkoušela, měly s podzimem nečekaně hodně společného…

Nejprve tedy napíši svoji krátkou recenzi na Chloé Roses de Chloé:
 Tato vůně je svým tvarem flakonu velmi podobná klasické Chloé Chloé a proto jsem původně myslela, že její aroma bude pokračovat v podobném stylu. Čekala jsem něco stejného, jako je Chloé, akorát s malým přídavkem růží tentokráte v růžové lahvičce. V tomhle jsem se ale hodně zmýlila, protože Roses de Chloé má se známou vůní z roku 2008 opravdu velmi málo společného…možná jen okrajově.

Vůně Roses de Chloé je jakoby mýdlová, krémová a připomíná aroma čerstvě umyté pokožky přírodním růžovým mýdlem. Růže je v této kompozici pojata docela netradičně. Nejdříve růže voní jakoby oroseně a postupně přechází v aroma sušených růžových plátků. Na kůži má parfém tendenci projít během krátké chvilky několika přeměnami a poté se příjemně ustálí. Vůně se skvěle hodí pro pravé romantičky a elegantní ženy. Je velice jemná, nevtíravá a jakoby splyne s kůží. Opravdu skvělá záležitost! Myslím, že to bude velký trhák. Z mého pohledu ale možná ten flakon mohli ladit v jiném stylu, aby nemátl zákazníky a nepřisuzovali parfému vlastnosti vůně Chloé. Aroma růží sice není pro podzim zrovna typické, ale myslím si, že růže jsou zkrátka tak univerzální, že jsou skvělým doplňkem ženy po celý rok.

Nevím jak vám, ale mě parfémy Burberry v kostkovaných flakonech vždycky připomínali podzim. Asi to bude mojí představou pravého anglického gentlemana v hřejivém kostkovaném kabátě. V parfumérii mě proto zaujala známá klasika Burberry Brit-a musím říct, že flakon parfému v podstatě nemate. Když jsem si Burberry Brit šplíchla na ruku, necítila jsem v tu chvíli nic jiného než samou vanilku a mandle- a to je krásné hřejivé aroma, které je pro přelom podzimu a zimy jako stvořené! V podstatě mi to připomnělo vůni vánočního cukroví, takže parfém je vhodný i pro nadcházející advent…..velmi intenzivní aroma a velmi milé překvapení….vyzkoušejte a napište mi váš názor na tuto sladkou, krémovou vůni.

Lolita Lempicka Lolita Lempicka- i když tato vůně možná není úplně určená pro podzimní období a její tzv. „vílovost“(je jako stvořená pro křehkou vílu) by možná mohla někomu evokovat spíše jaro, já osobně v této vůni vidím určitou dávku magie a hřejivosti. Vůně je sladká a zaujme všechny gurmány. Lékořice v úvodu určitě nemá nic společného s jarním pobíháním po louce, ale možná spíše s podzimním brouzdáním se v listí a pochutnání si na nějakém dobrém moučníku…parfém totiž v sobě ukrývá i něco jako aroma likéru, takže zákusek je hned na světě! Flakon vůně mi připomíná něco jako zmrzlé jablko, vzhledem k tomu, že má modrou barvu….takže tato vůně je pro končící podzim a nadcházející zimu nakonec jako stvořená. A jaký je váš názor?

pondělí 11. listopadu 2013

Marc Jacobs Honey



Není tomu docela tak dávno, co se na pultech v parfumeriích objevila novinka v netradičně pojatém flakonu s názvem Dot od Marca Jobse. Výrazně červený kulatý flakon s velkými černými puntíky ozdobený zvláštními lezoucími motýli, kteří z některého úhlu pohledu spíše vypadají jako netradiční berušky, patří opravdu mezi jedny nejextravagantnější parfémy, které budí zaslouženou pozornost. Vůně Dot je květinová s výraznými sladkými tóny, které víceméně korespondují s barvou i tvarem flakonu. Naleznete zde totiž červené bobule a také zvláštní červené exotické ovoce pitahaya. Parfém Dot má evokovat radost ze života a dalo by se říci, že tomu i tak je. Myslím si, že vůně je celkem povedená a má i dlouhodobou výdrž. 


Ovšem bylo jen otázkou času, kdy návrhář Marc Jacobs rozhodne úspěch svojí novinky v nevšedním flakonu podpořit dalším zajímavým kouskem - a to dámskou vůní Marc Jacobs Honey. Žlutý pruhovaný flakon ozdobený pruhovanými motýli působí taktéž velice zajímavě a příjemně. Jak už název i barva vypovídá, v tomto parfému půjde především o med, který je jeho důležitým základem. Já osobně bych řeka, že je to v podstatě takový parfém na podzimní téma. Naleznete v něm šťavnaté hrušky, ovocný punč, mandarinku nebo například vanilku. Všechny tyto složky opravdu skvěle s medem korespondují a zahlcují vás hřejivým pocitem tepla. Těžko říci, která z těchto dvou vůní je povedenější, každá je totiž úplně jiná, i když je obě spojuje podobný nápad s flakonem a netradičními motýli. Každá z těchto vůní se hodí pro jiné roční období a tak je fanoušci parfémů Marca Jacobse mohou alespoň prostřídat. Každopádně velmi napjatě čekám na další novinku od tohoto návrháře. Budou zase motýli? A jaké máte zkušenosti s těmito vůněmi vy?

úterý 5. listopadu 2013

Milujete vůni čokolády?



Snad každá žena má ráda čokoládu. Na čokoládě ovšem není výtečná pouze její chuť, ale také její aroma, čehož si také už dávno všimli světoví návrháři parfémů. Trochu jsem zapátrala mezi vůněmi a vybrala tři nejzajímavější dámské vůně, ve kterých je aroma čokolády nejvíce patrné. Následující parfémy jsou také velice vhodné pro chladnější podzimní i zimní dny. Nechejte se inspirovat!


Tato vůně je dle mého názoru jako stvořená pro všechny milovnice hořké čokolády. Zpočátku je parfém velice svěží a po chvíli vám na kůži začne přecházet v pravé nefalšované čokoládové tóny v kombinaci s orientálním kořením. Kromě čokolády v sobě BVL Notte také ukrývá nečekané a zároveň velice charismatické akordy vodky a díky tomu bych tuto vůni zařadila mezi velice netradiční. Možná, že vám tento parfém bude připadat příliš výrazný a lehce chlapský. Je pravda, že i já bych ho klidně zařadila mezi unisexové vůně. Tento fakt ale nevnímám jako vadu, ale spíše jako přednost, jelikož vám dodá pravou sebejistotu, charisma a kuráž. I když je vůně spíše těžší, dokáže vás nejen zahřát, ale i překvapivě ochladit. Dámskou vůni NVL Notte určitě doporučuji vyzkoušet, protože je možné, že by vás skutečně mohla chytit u srdce a pro ponuré podzimní dny by tento parfém mohla být konečně pořádná vzpruha. 
 

Thierry Mugler Angel

Dámská vůně Thierry Mugler Angel už v podstatě patří mezi legendární představitelku sladkých vůní, které v sobě ukrývají netradiční ingredience skládající se z cukrářských delikates jako je čokoláda, karamel, med nebo slaďoučké ostružiny. Tato kultovní vůně vznikla již v roce 1992 a i dnes má podle mě co nabídnout. Její aroma je velice moderní a nadčasové. Vůně takových dobrot, které v sobě ukrývá se totiž lidem bude líbit asi pořád a nikdo jim jen tak neodolá. Tento parfém je velice gurmánský a dá se o něm říci, že vám příjemně osladí život. Vůni bych spíše doporučila pro večerní nošení, ale pokud máte rády výrazné vůně, klidně ji použijte i během dne. I kdy jeden čas tuto vůni nosil skoro každý, zároveň to svědčí i o tom, že zkrátka voní krásně. Pokud jste ji ještě nikdy nevyzkoušeli tak si určitě sežeňte alespoň vzorek, tento labužnický parfém totiž opravdu stojí za to.




Při mém hledání po dámských vůních obsahujících čokoládu jsem narazila na méně známý dámský parfém Mont Blanc Femme de Montblanc, který je doslova nabitý samými lahůdkami a v podstatě připomíná ananasy nebo pomeranče zalité delikátní hořkou čokoládou. Tento parfém bych zařadila mezi velice smyslné a ženské vůně a je velice vhodný pro slavností příležitosti. Dokážu si jej skvěle představit jako doplněk k večerním plesovým šatům nebo k róbě do divadla. Parfém se skládá i z tradičních květinových tónů jako je například růže nebo jasmín. Hřejivá skořice snad mluví za vše – je to ideální vůně pro nastávající vánoční období. Pokud tedy hledáte parfém, který dokáže skvěle dotvořit blížící se atmosféru adventu a pečení vánočního cukroví politého čokoládou - poté určitě zkuste k této vůni v parfumérii přivonět.