Vůně jsou maličké světy, které odhalí svá tajemství jen tomu, kdo je bude milovat...

pátek 29. listopadu 2013

Demeter - nevšední knihovna vůní



Už jste někdy slyšeli o značce Demeter? Vzhledem k tomu, že tato značka vůní nezapadá do „hlavního proudu“, tak asi ne. Naštěstí se tato americká značka začala nedávno prodávat i na českém trhu a díky tomu se tak pro všechny milovníky parfémů otevřela nová a doposud neprozkoumaná brána do světa netradičních vůní…..

Abych ale byla přesná, vlastně se v tomto případě vůbec nejedná o tzv. nové vůně, nýbrž o parfémy přinášející v jednoduchých lahvičkách důvěrně známá aroma každodenního života. Koupit si tak můžete za celkem přijatelnou cenu vůni jako je čokoláda, rajčata, žvýkačka, tráva, hlína, oheň, oceán, plastelína, dětský pudr, ale také na třeba vůně vánočního stromečku nebo vaječného likéru.

Značku Demeter Fragrance Library (v překladu knihovna vůní) založil Christopher Brosius, jehož cílem bylo vytvoření kolekce kolínských vod, které měly za úkol evokovat různorodé čichové zážitky známé z každodenní reality. Postupně tak vznikaly série vůní jídel, květin, nápojů, ale také vůně různých míst nebo dokonce i předmětů, jako je např. důvěrně známá vůně starých knih.
 
Nápad je to velice originální co říkáte? Ale na druhou stranu vás určitě napadlo, že byste přece nechtěli celý den vonět jako stará kniha nebo tráva. Naštěstí tyto kolínské vody během čtvrthodinky vyprchají a smyslový zážitek je pryč – alespoň vás nebude po celý den obtěžovat…


Ze široké nabídky vůní, která činí již přes 200 parfémů mě asi nejvíce zaujala vůně deště a sněhu. Déšť bych si dokázala představit jako skvělou vůni pro horké letní dny, kdy čekáte na bouřku a sníh je zase skvělá vůně pro Vánoce. Uzavřít do lahvičky vůni sněhu, není zrovna nic snadného, obzvlášť když sníh sám o sobě zase moc nevoní. Parfém má navozovat pocity zasněžené krajiny a sám Christopher Brosius na něm pracoval 2 roky. Za snahu „ulovit nepolapitelné“ získal za vůni Snow v roce 2000 cenu FiFi. A jak se mu to vůbec podařilo? No, více nežli zasněženou vánoční krajinu vůně připomíná spíše jarní přírodu se zbytky sněhu, jelikož použité zemité tóny v parfému, jsou zkrátka možná zemité až moc. Jinak je vůně Snow opravdu vlhká a chladivá…..nápad je to vskutku zajímavý. Tak mě tak napadlo, kdybyste měli vyrobit parfém, který bude připomínat svojí vlhkostí, svěžestí a chladivostí sníh, co byste použili za ingredience?

2 komentáře:

  1. do parfému, který má vonět jako sníh bych asi dala trochu mentolu aby to dodalo vůni svěžest, jinak mě nic lepšího nenapadá :- )))

    OdpovědětVymazat