Vůně jsou maličké světy, které odhalí svá tajemství jen tomu, kdo je bude milovat...

sobota 29. září 2012

Coco Chanel a její Chanel No.5


Coco Chanel (vlastním jménem Gabrielle Bonheur Chanel) se narodila ve Francii roku 1883. Jako malá se stala sirotkem a dostala se do klášterního sirotčince. Jejím jediným životním snem bylo stát se barovou zpěvačkou. Tento sen se jí nakonec opravdu splnil a díky její písni Qui qu a vu Coco si vysloužila onu známou přezdívku Coco. Brzy však zjistila, že jí kariéra zpěvačky nenaplňuje a rozhodla se věnovat světu módy a podnikání. Díky její nesmírné píli a talentu se jí brzy podařilo otevřít vlastní módní butik, který se stal zanedlouho velmi známým a navštěvovaným. Coco způsobila převrat ve světě módy. Její zákaznice nechtěly jen její módu, ale také styl, který měla. Byla štíhlá, krásná a vysoká, a mnoho žen se jí snažilo vzhledem vyrovnat.


Coco Chanel byla natolik tvořivou a pracovitou osobností, že v roce 1921 uvedla svůj první dámský parfém, který se stal nejslavnější vůní v celé historii parfémů. 

Parfém tvoří kompozice více než 80 složek, z nichž hlavními je jasmín, růže, kosatec, ylang-ylang, vanilka, ambra a santalový olej. Při tvorbě parfému se Coco nechala inspirovat vůněmi, které provázely její dětství.
Název "Chanel N° 5" pochází ze slepé zkoušky, kdy při prezentaci očíslovaných lahviček se vzorky parfémů návrhářka vybrala vzorek s číslem 5. Toto číslo však bylo její oblíbené a mělo pro ni i symbolickou hodnotu. 

Parfém byl poprvé veřejnosti představen na vánoce roku 1921. Prvních 100 flakonů se Coco rozhodla dát svým nejlepším zákazníkům jako sváteční dárek. Za skutečný počátek prodeje se proto považuje polovina roku 1922, kdy byl parfém prodáván jen v obchodech Chanel vybraným zákazníkům. Získal si obrovskou oblibu a věhlas a dodnes patří k nejznámějším a nejprodávanějším luxusním parfémům na světě.

Chanel N° 5 si oblíbila i Marylin Monroe, která o něm prohlásila legendární větu: „Když jdu spát, tak zahalena pouze do Chanelu No 5.“

2 komentáře:

  1. Nevíte někdo, kde se dá ten Chanel No.5 sehnat??

    OdpovědětVymazat
  2. mají ho trba na parfums: http://www.parfums.cz/chanel/chanel-no5-100-ml-parfemovana-voda/

    OdpovědětVymazat