Vůně jsou maličké světy, které odhalí svá tajemství jen tomu, kdo je bude milovat...

čtvrtek 18. února 2010

The Different Company - jiné, zvláštní, úžásné...



The Different Company je další niché parfémová značka, které se na počátku 21. století rozhodla, že bude jiná (jako však jediná si to dokonce nechala vtisknout do názvu: ono "different").



Nápad založit The Different Company se zrodil v hlavách Jeana-Clauda Elleny a Thierryho de Baschmakoffa, jenž pro tuto firmu vytvořil zajímavé flakony, které jsou jednoduché, ale vkusné. Jeana Claudeho Ellenu pak čekal náročný úkol zhostit se vytváření vůní. Ale jak už to tak bývá, Jean-Claude Ellena je velmi vytížený parfumér, a tak jej v jeho vlastní firmě po nějakém čase zastoupila jeho nadaná dcera Celine (rozhovor s ní najdete zde), o níž jistě ještě mnoho uslyšíme.

Hlavním konceptem TDC je samozřejmě "haute parfumerie", což tedy znamená, že si společnost vytyčila vytvářet kvalitní a luxusní parfémy bez jakýchkoli omezení co se týče surovin, nápadů a marketingově podsouvaného "vkusu obecného". Firma používá jen ty nejkvalitnější a nejvzácnější materiály (jsou především více předvídatelné a narozdíl od těch syntetických se na každém rozvoní velmi podobně), všechny parfémy jsou pak unisexové, neboť co se týče vůní, nemělo by platit žádné rozdělování na "pánské" a "dámské" (každý přece máme jinou čichovou paměť i vkus) a na vůních není nikde uvedeno, zda se jedná o eau de parfum (EdP) či eau de toilette (EdT), koncentrace je totiž vždy zvolena tak, aby v ní daná vůně nejlépe vynikla. A co říká o svých "dítkách" sám Jean-Claude Ellena? Toto: „Všechny parfémy, které jsem vytvořil pro společnost The Different Company, se vyznačují jedinečným čichovým vjemem. Každé složení vychází z jediné suroviny. Ať je to květ nebo kořen, zvolená surovina se zřídkakdy používala v tak velkých množstvích. Tyto parfémy představují současné hledání dokonalosti čichových vjemů."

A kde tyto překrásné vůně najdete? Samozřejmě, že ne v obyčejných parfumeriích, ale u nás pouze v tomto obchodě: Madeleine kosmetické delikatesy (Praha Černá růže, Brno Zámečnická 8).


A nyní již pojďme na recenze (budou postupně podle data uvedení na trh):



Bois d´Iris je nádherný temný kosatec (voní jako pudr a máslo dohromady), který je doplněn o vzácné cedrové dřevo, ozvláštněn slaně zemitým vetiverem a zjemněn pižmem a citrusovými tóny. Je to tedy vůně klidná, přičemž její kouzlo spočívá zvláště v tom, že pod tím vším melancholicky flegmatickým povrchem je doutnající a spalující tajemství...

Osmanthus, druhé dílo Jeana-Claudeho Elleny, je slunečná, lehounce jiskřivá vůně, který samozřejmě díky vonokvětce (osmanthu) voní lehce po šampaňském. K dokonalosti ji přivedla pak růže, která celé kompozici dodává na dramatičnosti a vášni.

Rose Poivrée je jistě ta nejzajímavější a nejoriginálnější růže, jakou jsem kdy měla možnost očichat. Je to tedy v tomto případě vcelku jednoduché: buď si tento parfém doslova zamilujete, nebo jej budete nadosmrti nesnášet. Každopádně Rose Poivrée v sobě obsahuje vzácnou damašskou růži, vetiver, spoustu růžového koření a pepře a především živočišně vonící cibet, což je hustá, žlutavá látka s pronikavým zápachem, která se původně získávala z vaku umístěného poblíž pohlavního ústrojí v těle africké cibetky. Dnes dokáže naprosto všechny vnímané noty spjaté s cibetem nahradit synteticky připravovaná látka. Vše dohromady pak voní jako dokonale připravený růžový čaj s máslem a medem.

Divine Bergamote je pak doslova pocta nádhernému citrusově-hořce vonícímu, avšak sladkému bergamotu, kterého je v parfému až přes 70 procent! Vůně je pak doplněna štiplavý zázvor, rebarboru, hebký pomerančový květ a rovněž hebké pižmo. Očekávejte tedy velmi příjemnou citrusově svěží vůní, která je tak akorát okořeněná a tak akorát krémová.

Jasmin de Nuit je posledním Ellenovým výtvorem, poté již předal žezlo své dceři Celine. Je to opravdu výjimečná a skvostná vůně jasmínu ve spojení s mnoha "temnými" (např. ambra) a kořenitě sladkými (např. skořice, badyán, kardamon) ingrediencemi, které osvěženy ovocnými tóny bergamotu a mandarinky dohromady působí jako slaně-sladká kořeněná bábovka zalitá bílou čokoládou a ozdobena okvětními plátky jasmínu.

Vůni Sel de Vetiver, první velmi oceňované dílko Celine Ellenové, mám jako jedinou již zrecenzovanou zde.

Un Parfum d´Ailleurs et Fleurs na mne působí tak něžně a křehce, že mám místy dojem, jakoby v ní byla vtělena sama esence ženství, krásy a čistoty. Přitom to není žádná svěženka, ale pudrově květinově bílá průzračná voda, v níž plave červený pomeranč, jemné švestky a především černý bez, zřejmě oblíbená ingredience Celine. Parfém ve mne evokuje babí léto, a tak, kdo máte rádi právě zmíněné období, tuto vůni alespoň vyzkoušejte, budete velmi překvapeni, jak netradičně a přitom povědomě voní...

Un Parfum de Charmes et Feuilles je dalším velice nápaditým dílem, které v sobě spojuje svěžest zeleně a bylinek (např. mateřídoušky) a hotový mentolový vítr máty a šalvěje. Je zde však také křehoučce bílý jasmín a veselá ovocná dávka klementinky.

Un Parfum des Sens et Bois apeluje na milovníky jemného dřeva, fialek a lehkých kořenitých tónů. Vůně je to však lehká, téměř až éterická a především příjemně nasládlá...

Sublime Balkiss, nejoblíbenější a prý nejméně objektivní vůně Celine Ellenové, je postaven na kontrasu svěžích rybízových a bezových tónů a vůně kakaa. K tomu všemu zde také vládne lehounce pudrově omamná vůně šeříku a zcela nenápadná zelená konvalinka. Zkrátka a dobře - Sublimme Balkiss je velmi optimistická, hravá a hutná šťavnatě pudrová tekutina, která málokoho nezaujme a neokouzlí...

Nejnovějším parfémem z dílny TDC je Oriental Lounge - jejich první opravdový orientální parfém. Tuto vůni si doslova zamilujete, je to totiž měkká a sladce hřejivá orientální peřina, která v soubě snoubí ambru, saténové dřevo, sladce čokoládovou pryskyřici labdanum a trochu toho koření. Výsledný dojem je tedy více než skvostný, lehounce gurmánský a příjemně hřejivý...


Vyzkoušeli jste? Napište svou vlastní recenzi nebo klidně jen názor do komentáře...


Žádné komentáře:

Okomentovat