Vůně jsou maličké světy, které odhalí svá tajemství jen tomu, kdo je bude milovat...

neděle 21. února 2010

Amouage - arabské potěšení



Jako všechno na světě i luxus a exkluzivita podléhají věčné lidské vlastnosti, kterou je "nenažranost". Nestačí-li Vám šaty od Max Mary, půjdete zřejmě k Diorovi, nestačí-li vám šaty od Diora, necháte si ušít nějaké s drahokami... Samozřejmě, že u parfémů to probíhá úplně stejně: přestalal-li vám vonět Versace, vrhnete se na Chanel, když ani ten vás již po čase neuspokojí, budete hledat v zatím docela nepřehledném moři exkluzivních vůní. A když ani ty vám nedodají pocit výjimečnosti, tak si zřejmě necháte vyrobit parfém na míru nebo sáhnete po nejdražším parfému světa, kterým je tradičně označován Gold od Amouage.



O čem však budou dnešní recenze? Samozřejmě, že o něčem "hyperexkluzivním" jako je již zmiňovaná značka Amouage. Začněme však od piky: Amouage (spojení amwaj (vlna) a amour (láska) ) je malá nezávislá značka, která sice nyní sídlí v Londýně, ale jejíž kořeny sahají až na Střední Východ. Jde v zásadě o kořeny dva: jedním je estetika arabského poloostrova a tím druhým bohatý ománský investor, dokonce královská rodina, jejíž jeden člen se rozhodl, že obnoví zašlou slávu arabských vůní, které kdysi dominovaly celému světu. A tak se stalo, že oslovil parfuméra Guya Roberta, který mu namíchal exkluzivní vůni pojmenovanou Amouage (dnes Gold), aby touto vůní mohla královská rodina obdarovávat ty nejvzácnější návštěvy.

Parfémy Amouage se samozřejmě plní do zvlášť ozdobných flakonů, jež se vyrábějí z vysoce kvalitního stříbra potaženého 24 karátovým zlatem ve tvaru cibulové kopule mešity pro dámy a tradiční ománské dýky pro pány. Pro toho, kdo se ani s tímto nespokojí, je k dispozici „Sultan´s Speciál“ v krabičce z 24 karátového zlata. Cena tohoto parfému je neuvěřitelných 13000 dolarů. Samozřejmě, že 50 ml čistého parfému Amouage (Gold) se dá pořídit o něco levněji: za "pouhých" v přepočtu 9500,-Kč a zředěný 50 ml parfém, tedy nám dobře známá eau de parfum, je ještě levnější: 5200,-Kč.

Parfémy Amouage samozřejmě přibližně od roku 1983 prošly vývojem a výsledkem je již více než deset dámských i pánských vůní dohromady, které ovšem nekoupíte jen tak někde. Dají se pořídit pouze v 28 zemích světa buď v luxusních parfumeriích této značky, nebo ve specializovaných prodejnách, které prodávají exkluzivní parfémy. V Evropě, kromě internetu, je možno vůně sehnat pouze na jednom místě - v londýnském obchodním domě Harrods.


A nyní se již pojďme ponořit do světa luxusu díky recenzím šesti dámských vůní:


Amouage Gold z roku 1983 je ona již výše zmiňovaná nejdražší vůně světa (ale dnes ji možná již trumfly jiné vůně, např. známá No. 1 od Clive Christian - recenze se snad dočkáte brzy), která je vyrobena z neuvěřitelných cca 120 ingrediencí, kterým dominuje vzácné kadidlo. Ano, kadidla je ve vůni požehnaně, nejedná se však o typickou zakouřenou vůni, spíše bych ji přirovnala k zářivě zlaté barvě whisky. Je také lehounce mýdlová (díky exotickému ylang-ylangu), lehounce květinová (především zde dominuje jasmín a růže) a především prudce a výsostně orientální - zkrátka očekávejte nevšedně, ale přesto tak nějak typicky zlatavě hutné dílo, které se vás bude snažit svést mimo jiné i čokoládově-zemitým pačuli, dřevy a lehkými tóny kořenitě-balzámovité myrhy.

Amouage Ciel je překrásná čistě modrá vůně - průhledná, živá, nebesky lehká až éterická. Najdete v ní především spoustu vodního lotosu, lehounce mýdlové tóny a sametovou broskev, která vás především pohladí a optimisticky nabudí.

Amouage Dia je již zase o něco těžší, přesto tady bych však byla na rozpacích, jelikož někdo by se na ni mohl dívat jako na lehčí květinově gurmánskou vůni (záleží na tom, jak je kdo na orientální vůně zvyklý). Těšit se však každopádně můžete na krémově pudrovou růži schovanou v broskvi, pivoňkách, kosatci a pomerančovém květu, kde toto vše je zahaleno do delikátního mandlového krému a posypáno vzácnými hoblinami nejrůznějších dřev...

Amouage Reflection je květinová vůně par excellence - nádherná, svěží, jemná, citlivá, sametová a čistá. Je založena zejména na frézii, ale ucítíte také lehounce omamnou magnólii, bílý jasmín a svěží tropickou zeleň, která vůni dodává na divikosti a citlivosti zároveň. A aby toho nebylo málo, exotika pokračuje ylang-ylangem a mnoha vzácnými dřevy v základu.

Amouage Jubilation XXV je nádherná nasládle kouřová vůně, která zavoní zejména milovnicím klasické Prady. Vůně je dokonalost sama - ušlechtilá růže se utápí v čokoládovém likéru pačuli, k tomu všemu z dálky přizvukuje svěží citrón a ještě dál si lebedí slaně oříškový vetiver s kořenitou myrhou...

Amouage Lyric je skutečně dokonalá poezie - je křehká a rázná zároveň, oslnivá i tklivá. Navíc je tak dokonale zkomponována, že jednotlivé ingredience do sebe umně prosakují a tvoří harmonický celek, který lze jen stěží popsat. Pokud bych se o to alespoň měla pokusit, řekla bych, že ve vůni dominuje sladká a osvědčená kombinace růže a jasmínu, kterou doprovázeji lehounce gurmánské tóny kosatce, skořice, zázvoru, vanilky a pižma.


Vyzkoušeli jste? Napište svou vlastní recenzi nebo klidně jen názor do komentáře...


6 komentářů:

  1. Ďakujem Vám za nádherné recenzie Amouage. O týchto vôňach som si už dávno túžila prečítať. Mala som to šťastie nastriekať si na zápästie Ciel v jednej maličkej parfumérii vo Viedni, a celý zvyšok dňa, celú cestu domov a celý večer som si čuchala zápästie... nemusím Vám hovoriť ako čudne na mňa ľudia pozerali:-) Kedy konečne budú tieto poklady dostupné aj v Čechách a na Slovensku? Neviem sa toho dočkať a tajne dúfam že čoskoro.

    OdpovědětVymazat
  2. Tieto úžasné vône sú konečne aj na Slovensku, v novootvorenom nákupnom centre Eurovea, v prekrásnej parfumérii, s milým personálom, na 1.poschodí, takmer vedľa predajne Alo Diamonds. Bohužiaľ, názov parfumérie mi vypadol. Majú tam aj iné parfémy, napríklad z Francúzska, ktoré inde nezoženiete, odporúčam napríklad M.Micallef, alebo Annick Goutal.

    OdpovědětVymazat
  3. Přidávám se k recenzi na Amouage Lyric Women. Je to harmonie růže, skořice. jasmínu,pižma, vanilky a dalších ingrediencí. Lyric je úchvatná, ryze ženská, nevtíravá a velmi elegantní vůně. Je na celoroční nošení, vhodná na den, stejně jako na večer, na jednání, na setkání, na dobrý pocit. Dá se koupit v Bratislavě v OC Eurovea, nebo v Praze v Madeleine v OC Černá Růže.

    OdpovědětVymazat
  4. Narazil jsem na Váš blog náhodně a hned první odstavec mě nezklamal. Možná nosíte šaty od Max Mary, možná od Diora, snad si časem pořídíte i šaty s drahokamy. Toto slovo totiž lze skloňovat pouze podle vzoru hrad. Deficit vzdělání bohužel nelze skrýt pod šaty ani zamaskovat libovolným parfémem.

    OdpovědětVymazat
  5. Abych ušetřila, kupuju parfémy přes http://vune.hyperzbozi.cz – vždy levnější než v obchodě!

    OdpovědětVymazat