Vůně jsou maličké světy, které odhalí svá tajemství jen tomu, kdo je bude milovat...

sobota 13. února 2010

Africké kuřecí špízy



Jelikož je přítel "chromý", tedy přesněji řečeno po operačním zákroku na jeho líně ležící osmičce, tak jsem se rozhodla, že jej nebudu trápit a udělám něco s kuřecím masem. Volba padla na špízy, které jsem chtěla učinit něčím zvláštní a především lehce pikantní, přičemž křehké, lehce stravitelné a šťavnaté. Abych dosáhla tohoto efektu, volba padla na koření jménem Harissa, které pochází původem z Afriky (Tunisko), proto tedy název Africké kuřecí špízy.


Harissu jako koření skutečně vřele doporučuji, jelikož s touto chutnou směsí (já kupuji zde - krámek máme u nás ve městě) docílite nejenom lehce pikantní a štiplavé chuti, ale také přenádherné vůně. A tady nějaké to obecné info: Harissa je ohnivá tuniská směs, oblíbená také v Alžíru a Maroku, určená k přípravě originálních omáček k dušené zelenině, masu apod. Jako stolní koření je Harísa dost podobná indonéským sambalám. Používáme všude tam kde chilli - k přiostření pokrmů, do gulášů, polévek, na "čínu", při grilování a pečení masa a ryb apod. Harissa obsahuje chilli papričky, česnek, koriandr kumin (římský kmín), česnek, papriku, olivový olej a sůl.

Ingredience (na 4 porce): 500g kuřecích prsou, 100 g slaniny či špeku, 2 cibule, 1 červenou papriku, harissa dle chuti, Adamovo žebro (směs koření; možno nahradit sladkou paprikou), lžička feferonkové pasty, 1 lžíce polosladké sojové omáčky, olivový olej, možno sůl a pepř

Příloha: např. brambory maštěné máslem

Postup přípravy:

Nejdříve si očistíme maso, které posléze lehce naklepeme a nakrájíme na větší či menší kostičky. Poté nakrájíme také slaninu/špek, červenou papriku a cibuli.


Až budeme mít vše nakrájeno, vložíme kuřecí kousky do vhodné misky, lehce zalijeme olivovým olejem a přídáme tyto ingredience: Harissu, Adamovo žebro (směs koření), lžíci polosladké sojové omáčky, lžičku feferonkové pasty (nebo dle chuti - někteří to mají rádi hodně ostré, viďtě?) a možno sůl nebo pepř (nejlépe onen čtyřbarevný). Takto nějak to potom vypadá:


Vše pěkně zamícháme (nejlepší je, když si však tuto směs připravíte den předem a necháte přes noc naložené; já jsem na to dnes bohužel zapomněla) a necháme alespoň chvíli odležet v lednici. Mezitím si můžete například oloupat brambory ;-) . No a následně nám nezbývá nic jiného než všechny ingredience napíchat na špejličky a vytvořit takto podobně úžasné špízy:



Samozřejmě poté špízy vložíme na pánev do vyhřátého (nejlépe olivového) oleje a smažíme ze všech stran. Pokud si své špízy chcete ještě něčím zpestřit, doporučuji je nejenom polít výpekem, ale do výpeku také zamíchat trochu hořcice, opět trochu Harrisy nebo alespoň Adamovo žebro, feferonkovou pastu a trochu sojové omáčky. Ale samozřejmě vaší fantazii se meze nekladou. Tuto pastu pak k hotovým špízum přidávejte na talíř místo tradiční majonézy.

A jak to celé u nás dnes tedy vypadalo? Takto:




Dobrou chuť a samozřejmě také pěknou vůni ;-)



Chutnalo vám? Podělte se o své názory na tento recept...


Žádné komentáře:

Okomentovat