Vůně jsou maličké světy, které odhalí svá tajemství jen tomu, kdo je bude milovat...

úterý 21. srpna 2012


Ze světa unisexových vůní…

Unisexové vůně mám oblíbené již dlouhou dobu. Hodně lidí považuje unisexové vůně spíše za mužské, ale já si myslím, že je to věc názoru. Řekla bych, že pokaždé, když si k nějaké unisex vůni přičichnu, vždycky si dokážu představit, že by ji mohl nosit muž i žena. Jediné, čemu musím dát za pravdu je to, že se parfémy unisex nejsou asi moc vhodné pro ženy, které hledají jemné a romantické vůně, nebo k mužům, kteří chtějí být výraznými drsňáky. Unisexové vůně prostě představují takový zlatý střed mezi ženskou a mužskou stránkou. 

Mnoho žen přiznává, že se jim líbí i pánské vůně a je jim líto, že je nemohou nosit. Unisexový parfém tedy představuje jisté řešení, aby si tak každý mohl přijít na své. Nedávno se i samotná Rihanna vyjádřila, že miluje pánské vůně a proto v současné době pracuje na návrhu svojí již třetí vůně, která bude UNISEX. Měla by se jmenovat Nude, bude orientálně-vanilkovo-ovocná a k dispozici by měla být od listopadu 2012. (takže to se už nemůžu dočkat!)

Když zapátráte trochu v historii unisexových vůní, můžete se dozvědět, že již v roce 1953 vytvořil pro Diora Edmond Roudnitska vůni - Eau de Cologne Fraiche, která byla první unisex vůní v dějinách.

Další zajímavostí například je, že se firma Bvlgari rozhodla zahájit svoji slavnou éru parfémů univerzální vůní Eau Parfumée au Thé Vert, která byla inspirovaná aromatem zeleného čaje.

Většinou každý výrobce vůní dříve nebo později vyrobí nějakou univerzální vůni a najdeme je i například mezi parfémy Jean P. Gaultiera nebo u Trussardiho. Nejznámější a asi nejproslulejší jsou však unisex parfémy od Calvina Kleina.

Calvin Klein se totiž nejvíce proslavil unisexovým stylem módy, když v 80. letech min. století uvedl na trh kolekci džín, která se stala absolutním hitem své doby a změnila vnímání módy pro denní nošení. V 90. letech předvedl Calvin Klein první kolekci unisexového spodního prádla a hitem se okamžitě staly boxerky, které si získaly spousty "fanoušků" a drží se na první příčce do dnes. V roce 1995 představil první unisex vůni CK One.
 
Není to jen uvedení první unisexové vůně na svět, ale zároveň se jednalo o největší uvedení vůně na trh vůbec. Možná nevíte, že dnes již legendární reklamní kampaň CK One také katapultovala mezi módní celebrity do té doby neznámou tvář Kate Moss. Legendární parfém CK One se od té doby dočkal mnoha nových přírůstků do své řady, jako je například CK One We Magnets, nebo CKOne Summer 2011.

V současné době je namísto Kate Moss vůdčí osobností vůně hudebník Jamie Burke (model, hudebník v kapele Bloody Social), který na počest CK One také složil a nazpíval píseň „Weare one.“




2 komentáře:

  1. Já ráda nosím unisexové vůně, jsou takové výraznější a to mi vyhovuje.

    OdpovědětVymazat
  2. Jsem žena a kromě dámských nosím i některé pánské vůně. Pokud se vám, dámy, líbí nějaké pánské vůně, klidně je noste. Rozdělení na pánské a dámské je čistě komerční. A jestli vám záleží na dojmu, tak vás můžu ubezpečit, že vaše okolí bude podle svého gusta vnímat jen to, že hezky nebo nehezky voníte. Aby někdo poznal, jestli jde o dámskou nebo pánskou vůni, popřípadě i jakou, museli byste potkat nějakého parfémového experta. Většina lidí to nijak nerozezná.

    OdpovědětVymazat