Vůně jsou maličké světy, které odhalí svá tajemství jen tomu, kdo je bude milovat...

neděle 14. února 2010

Chanel - exkluzivní procházka



Když se řekne Chanel, mnohým z nás se vybaví přísná vizáž návrhářky Coco Chanel nebo její nejslavnější parfém No. 5. Mladším a těm, kdo zhlédli film Anne Fontaine, pak na mysli vytane spíše úžasná Audrey Tautou nebo téměř dokonalá vůně Coco Mademoiselle či novější Chance. Málokdo z nás si však představí dosud málo známou kolekci zatím 12ti vůní, které jsou za prvé velmi drahé (200 ml EdT stojí v přepočtu cca 5000,-Kč) a za druhé se prodávají pouze v buticích Chanel (nejbližší je ve Vídni) nebo na jiných velmi luxusních místech. Dobrá zpráva pro nás je však ta, že sem tam se nějaká ta vůně objeví za mnohem příznivější cenu na eBay. A neuškodí jistě ani napsat, že vzorečky těchto vůní seženete zde
(osobně nejednou vyzkoušeno).




Série vůní pojmenovaná příznačně "Les Exclusifs" se na svou, doufejme dlouhou, pouť vydala v roce 2007, kdy se začaly prodávat čtyři oživené a samozřejmě lehce zmodernizované parfémy z dřívějších let (tehdy je vytvářel Ernest Beaux ve spolupráci s madame Chanelovou; jedná se o vůně: Bois des Iles, Cuir de Russie, No. 22, Gardenia) a šest zbrusu nových vůní (31 Rue Cambon, No. 18, Bel Respiro, Coromandel, 28 La Pausa, Eau de Cologne). Později se pak k této desetičlenné řadě přidaly ještě další dvě: nově přeformulovaná Sycomore a Beige.

Všechny vůně této řady "nespáchal" nikdo jiný než dvorní parfumér Chanelu - Jacques Polge. A protože musí být tento muž opravdu již dobře obeznámen s tím, co se od něj ze strany značky Chanel očekává, výsledné parfémy jsou samozřejmě kvalitní, prudce elegantní a s typickou chanelovskou stopou. Většina vůní se spíše bude líbit těm, kteří upřednostňují dokonalou, ale spíše nostalgicky konzervativní eleganci, další vůně pak jistě osloví i milovnice gurmánských, netypických či orientálních parfémových kreací. Ale dost již obecného povídání, raději se pojďme na každou vůni z této úchvatné kolekce podívat zvlášť (v recenzi se neobjeví pouze Gardenia a Eau de Cologne).



31 Rue Cambon je soudě podle ohlasů jedna z nejoblíbenějších vůní této řady. Je to dáno možná díky tomu, že v sobě kombinuje typickou chanelovskou stopu s jemnými moderními chyprovými tóny, aniž by se použilo dnes již IFROU zakázaného větvičníku. K tomu se přidává lehounce máslově-pudrový kosatec, ještě neznatelnější citrusy a úspěch může být zaručen...

Chanel No. 22 je, jak již bylo napsáno, přeformulovaná a zmodernizovaná verze původní No. 22, která není nepodobná známé No. 5. Samozřejmě, že i tato moderní verze je aldehydová a má s No. 5 určité styčné body, oproti ní je však o poznání hebčí, jemnější a více do krémova, přičemž jasmín není tak jako v No. 5 výrazný. Navíc jsou v ní poměrně zřetelné i růže, pomerančový květ a trpké neroli. Vadí-li vám tedy jistá opuletnost na No. 5, zkuste tuto jemnější variantu...

Coromandel je další uhrančivá vůně, která učarovala již nejdenu ženu a těší se tedy mezi Les Exclusifs velké oblibě. Jedná se o další prudce elegantní příspěvek do sbírky Chanel, který rovněž nepostrádá chanelovskou stopu, i přestože si mnohem více pohrává s gurmánskými tóny, které má tolik v oblibě značka Guerlain. Coromandel je pojmenován po kalamandrovém dřevu, z něhož se vyrábějí lakované čínské paravány, které Coco Chanel tolik milovala, a nese se na velmi delikátní ambrové vlně, která je zde podpořena uhančivým kadidlem a sladkou stopou pryskyřice jménem benzoin. Hledáte-li něco delikátního, dostatečně temného, ale sladkého a ještě navíc elegantního, volba musí jednoznačně padnout právě na Coromandel.

Bois des Iles (původně z roku 1926) si zase oblíbí milovnice lehounce pánských stop v dámských vůních nebo ty, jež nedají dopustit na dřevo jakékoliv podobě. K těmto tónům si ještě přimyslete delikátní mýdlové (aldehydové) aroma a nenásilnou dávku citrusů. Vyšel vám z toho také krásný lehounký závan něčeho výsostně éterického jako mně?

Chanel Beige, která vznikla přeformulováním vůně Beige z roku 1931, je poměrně z jiného těsta než předešlé vůně, protože v jejím případě přicházejí na řadu spíše čistě květinové tóny, které by se daly přirovnat k nadpozemské kráse bílých květin ve spojení s jemným douškem kvalitní švestkové slivovice a sladkostí tureckého medu.

Cuir de Russie je vůně původně z roku 1927, která nabízí něco opravdu výjimečného. Nejenom, že se před vámi rozprostře sametově dřevitě-orientální království květin, ale budete rovněž svědky neskonale půvabného zakomponování kůže. To vše pak na pozadí kosatce, lehkých aldehydových tónů a trpce citrusového střiku. Toužíte-li tedy po něčem výjimečném, elegantním a diskrétním, určitě si k této vůni alespoň přičichněte - bude jako vaše malé tajemství, které skrýváte v luxusní kožené kabelce.

Chanel No. 18 je pojmenovaná podle čísla, na kterém sídlí v Paříži Chanelův butik s klenoty. A vskutku, i tato vůně je takový malý klenot, který v sobě skrývá vzácné semeno ibišku, které vám možná připomene lehounce pižmový tón s ovocně trpkých nádechem. No. 18 se nebude líbit všem, ale své fanynky si jistě najde mezi milovnicemi trpkých vůní či slavného Hermes Hiris.

Chanel Sycomore, která je přeformulovanou vůní z roku 1930, je okouzlující vetiverová vůně, která jen ztěží najde ve své kategorii svůj protějšek. Nejvíce ji však zřejmě bude konkurovat o něco mírnější a slanější Sel de Vetiver či Lalique Encre Noire pro pány. Jestliže nevíte, jak voní vetiver, tak vězte, že v případě této vůně jako zvhlá zem posypaná solí, chaluhami, oříšky a lehounkým pepřovým popraškem. Přitom ani zde Chanel neubral nic ze své originality či elegance, a tak se můžete těšit na možná pro někoho jemně pánskou, přesto nesmírně okouzlující a nevšední vůni.

Chanel 28 La Pausa (pojmenovaná podle rezidence Coco Chanelové na francouzské Riviéře) se nese na kosatcové vlně, přičemž se nejvíce podobá výše popsané No. 18. Oproti ní je však sytější a pudrovější, zkrátka a dobřeje to dokonalý kosatec v té nejkrásnější podobě, jakou byste si jen mohli představit. A jak že ten kosatec tedy voní? Představte si jemný pudr, čerstvé máslo a nepatrné citrusové aroma.

Bel Respiro je opět něco úplně jiného než ostatní výše recenzované vůně, jelikož její krása pochází s neuvěřitelně svěžě-zelené a bylinné směsice čaje, trav, myrhy a jiných bylinek. Kdo si tudíž zamiloval například novější produkci značky Sisley nebo přímo Chanelův No. 19 či Cristalle, nebude ani v tomto případě zklamán...



Vyzkoušeli jste? Napište svou vlastní recenzi nebo klidně jen názor do komentáře...



Žádné komentáře:

Okomentovat