Vůně jsou maličké světy, které odhalí svá tajemství jen tomu, kdo je bude milovat...

úterý 6. ledna 2009

Co je to přírodní kosmetika?



Netvrdím, že přírodní kosmetika je všespásná (i přestože výhradně používám pouze ji), ale některým opravdu může pomoci, především lidem s velmi citlivou pletí, kteří jiné kosmetické výrobky nesnesou...



Poslední době je trendem přírodní kosmetika, která může být označena jako biokosmetika. Přírodní kosmetika, je kosmetika, která používá látky pocházející z přírody. Jde zejména o rostlinné složky, které obsahují velké množství přírodních vitamínů, antioxidantů a hydratačních látek. Abyste si byli jisti, že přírodní kosmetika je opravdu kvalitní, nakupujte ji v lékárnách, ve specializovaných prodejnách a kosmetických salónech. Při nákupu požadujte odbornou pomoc, nechte si přesně vysvětlit, jaké látky daný přípravek obsahuje.




Při výrobě přírodní kosmetiky se nesmí používat :

  • látky a suroviny živočišného původu (výjimkou je včelí vosk a lanolin z ovčí vlny)
  • ropné látky na bázi silikonů
  • žádné syntetické vonné, barvící a konzervační látky
  • chemické UV filtry
  • použité rostlinné látky by měly pocházet z ekologického zemědělství
  • přírodní kosmetika nesmí být testována na zvířatech


Za přírodní kosmetiku se může schovat kdejaká tradičně chemicky vyráběná kosmetika (např. Ryor či Oriflame), proto je hlavní prioritou při výběru přírodní kosmetiky pečlivé prostudování složení daného výrobku. Přírodní kosmetika se dá poznat podle složení. Je povinně uváděna pod zkratkou INCI (internacional nomenclature of cosmetic ingredients). Všechny látky s obsahem nad 1% z celkového obsahu výrobku se řadí sestupně podle obsahu jednotlivých složek v konečném výrobku. Na konci jsou ingredience s menším obsahem než 1%v libovolném pořadí. Rostlinné složky jsou značeny latinsky. Ovšem přírodní kosmetiku také jednoduše poznáte podle toho, zda je daný výrobek označen některým z certifikátů jako je:


- CPK

- Organic Product

- BDIH

- Ecocert

- apod.


Nechcete-li ovšem nakupovat pouze podle certifikátů, musíte se pečlivěji seznámit i se složením výrobků (viz INCI). Spolehlivou pomůckou pro odlišení přírodní kosmetiky jsou napřklad ropné a některé další syntetické produkty. Pokud je výrobek obsahuje, bývají často hned na začátku. Hledejte tedy:

paraffinum liquidum, petrolatum - tekutý parafín či bílá vazelína; podstatnou vlastností bílé vazelíny je její finanční nenáročnost, a proto ji mnoho především levnějších krémů obsahuje; názory na jejich škodlivost se však jako vždy bohužel různí (odpůrci tvrdí, že "ucpává" pleť, obhájci naopak poukazují na její šetrnost a studie, které prokazují vynikající změkčující a hydratační účinky)

dimethicone, cyclomethicone, cyclopentasiloxane - silikony; silikony jsou špatně odbouratelné a jakožto syntetické látky do přírodní kosmetiky opět nepatří; odpůrci silikonům zazlívají narušování vlhkostního režimu kůže, obhájci zdůrazňují jejich uhlazující účinky

sodium lauryl sulfate, sodium laureth sulfate - syntetické tenzidy, tj. mycí látky; zkuste se podívat na kterýkoliv šampón/sprchový gel/další mycí přípravky na tělo, vlasy a obličej, jenž se vám skví v koupelně a buďte si jistí, že v nich tyto látky spolehlivě objevíte hned na prvních místech; jinak uchlácholit se můžete tím, že laureth je šetrnější než lauryl, který je proslulý dráždivostí a vyvoláváním alergických reakcí, nemluvě pak o tom, že velmi vysušuje.

parfum - bývá uveden na samém konci výrobku; u přírodní kosmetiky bývá označen hvězdičkou a pod složením je připsáno, že se jedná o přírodní esenciální oleje; jestliže to tam takto napsáno není, je parfém bohužel syntetického původu.


A které látky jsou v přírodní kosmetice na svém místě? Především tyto:


glycine soya oil, simmondsia chinensis seed oil, olea europaea fruit oil, prunus amygdalus dulcis oil - sójový, jojobový, olivový a mandlový olej; používají se samozřejmě i další oleje (slunečnicový, brutnákový, dýňový apod.)

lanolin, glycerin, xanthan gum, lecithin, tocopherol - lanolín, glycerín, xantanová guma, lecitin, tokoferol; další látky, které jsou v přírodní kosmetice v pořádku; některé složky, např. glycerín, se samosebou dají vyrobit různými postupy a z různých zdrojů, ale nebojte se - v certifikované kosmetice najdete glycerín pouze rostlinného původu.

cera alba, cera flava, hydrolyzed beeswax - včelí vosk, v posledním případě hydrolyzovaný; je to jedna z mála přípustných živočišných surovin v přírodní kosmetice

hamamelis virginiana, chamomila recutita, prunus spinosa, rosa canina, iris germanica, melissa oficinalis, mentha piperita - a mnoho, mnoho dalších; tyto látky jsou doprovázenéy obvykle slovy jako “extract”, “distillate” nebo “water”; jedná se o rostlinné extrakty (v uvedeném případě z vilínu, heřmánku, trnky, růže, kosatce, meduňky a máty), kterých bývá přírodní kosmetika plná...


Jak si vybrat...


A jak si mezi doslova záplavou přírodní kosmetiky vybrat tu pravou? Není jiné rady než - zkoušet, měnit, zkoušet a zase měnit. Avšak komu se toto podstupovat ani náhodou nechce, nechť se orientuje například podle ceny, jelikož i ta v podstatné míře hraje svou roli. Zatímco levnější přírodní kosmetika (ačkoliv mnohým určitě bude vyhovovat) obvykle používá levnějších surovin a rostlinných extraktů, u dražší je většinou její cena ovlivněna použitím dražších, kvalitnějších a vzácenějších surovin.


Některé osvědčené značky přírodní kosmetiky:


1. Levnější


- Alverde (DM drogerie)

- Alterra (Rossman drogerie)

- Saloos (např. http://www.saloos-shop.cz/ )


2. Střední třída


- Lavera (DM drogerie)

- Weleda (DM drogerie)

- Natuderm botanics (DM drogerie)

- Eubiona (např. http://www.bioobchod.cz/ )

- Eco Cosmetics (např. http://www.bioobchod.cz/ )

- Nobilis Tilia (http://www.nobilis.cz/ )

- Logona (např. http://www.bioobchod.cz/ )

- Jason (např. http://www.bioobchod.cz/ )

- Cannaderm (např. http://www.bioobchod.cz/ )

- Sante (např. http://www.bioobchod.cz/ )


3. Dražší


- Farfalla (např. http://www.bioobchod.cz/ )

- Dr. Hauschka

- Alva (např. http://www.bioobchod.cz/ )

- Tautropfen (např. http://www.bioobchod.cz/ )



1 komentář:

  1. elapelo mužu se zeptat na nazor na kosmetiku saloos

    OdpovědětVymazat