Vůně jsou maličké světy, které odhalí svá tajemství jen tomu, kdo je bude milovat...

neděle 7. prosince 2008

Výsledky ankety aneb Jaké vůně jsou momentálně "in"



Před časem se na těchto stránkách v levém sloupci objevovala anketa s jednoduchou otázkou: "Jaké máte rádi vůně?". Ten, kdo měl chvíli času nebo chtěl zkrátka jen se svou troškou přispět do mlýna, hlasoval. Pro ty z vás, koho zajímá, jak anketa dopadla nebo jaké typy vůní jsou momentálně v kurzu, přináším její stručné shrnutí.





Pandořina skřínka vydala tyto výsledky:

1. místo - svěží vůně (20% všech hlasů)
2. místo - orientální vůně (19% všech hlasů)
3. místo - květinové vůně (11% všech hlasů, 37 hlasů)
4. místo - dřevité vůně (11% všech hlasů, 36 hlasů)
5. místo - ovocné vůně (10% všech hlasů)
6. místo - sladké vůně (9% všech hlasů)
7. místo - jemné vůně (7% všech hlasů)
8. místo - zelené vůně (5% všech hlasů)
9. místo - vodní vůně (4% všech hlasů)


Aby výsledky nevypadaly, že jsou pouze strohými, suchopárnými a bezúčelnými vyplivnutými texty, které projely temnou skříňkou statitiky, pokusím se o stručné shrnutí.

Přiznám se, že výsledek prvního místa jsem tak trochu očekávala. Vyhrály svěží vůně a to zřejmě hned z několika důvodů: jednak není snad v parfumériích polička, kde by nestála alespoň jedna svěženka, jednak samy prodavačky vás svěžími vůněmi doslova zahrnují a v neposlední řadě je parfémovými výrobci chrlena jedna svěží vůně za druhou. Proč? Odpověď bude pravděpodobně složitejší, ale neuškodí se na tento problém podívat o něco jednodušším okem. Dnešní doba je uspěchaná, pot z nás teče všemi směry a my bychom se ještě měli koupat v křiklavých, těžkopádných vůních? Ani náhodou, k tomu jsou zde přeci svěženky - pozvednou naši slehlou mysl, vyvětrají mozek a dodají potřebné sebevědomí;-) Druhé místo obsadily orientální vůně. Ani tento výsledek však není překvapující - v zimě si každá či každý z nás přeje zachumlat se do teplé, hřejivé a srdečné vůně a tak trošku "vypnout". Všechno je pomalejší, měkčí a harmoničtější... Jen Vánoce dělají díru přes rozpočet a "mírně" nás vždy z poklidného tempa vykolejí. Třetí místo patří květinovým vůním, které jsou tradiční a stále elegantně či romanticky krásné, čtvrté místo je obsazeno vznešenými dřevitými vůněmi, páté a šesté pak již méně oblíbenými přeslazenými vodičkami ovocných a sladkých vůní. Poslední tři místa náležejí jemným, zeleným a vodním vůním. Těžko říci proč, snad zde ještě chybí "parfémová osvěta", aby milovnice vůní přesvědčila, že i tyto vůně mohou být krásné a nadpozemsky božské, když je vyrábějí ti nejlepší a nejosvědčenější parfuméři světa ;-)


Kdo by s výsledky ankety chtěl polemizovat nebo k nim cokoliv dodat, má možnost dole pod článkem v komentářích :-)



Článek napsala Elapela



P.S. Odkazy na stránky k tématu:


http://cs.wikipedia.org/wiki/Parf%C3%A9m
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Fragrance_Wheel
http://www.ushoptoo.com/fragrancewheel.html
http://www.perfumersworld.com/glossary/abc.htm
http://www.osmoz.com/Encyclopedia/Olfactory-groups
http://theperfumedcourt.com/fragrance_families.aspx
http://knowledgeonline.youravon.com/content/beautyboost/2008B01/0108_families.pdf


Žádné komentáře:

Okomentovat