Vůně jsou maličké světy, které odhalí svá tajemství jen tomu, kdo je bude milovat...

sobota 13. září 2008

Parfémy, vůně a psychologie



Také jste si již kladli otázku, proč ve vás určité vůně vyvolávají libé pocity a jednoduše se vám líbí a proč naopak k některým vůním chováte nevysvětlitelný odpor? Pakliže ano, čtěte dál a dozvíte se se nejenom odpovědi na výše položené otázky, ale i mnohem více.


Možná jste stále v zajetí domnění, že váš osobní vkus ovlivňuje vaše povaha a temperament. Je zkrátka nějak podvědomě vžito, že výstřední, sebevědomé a temperamentní ženy musejí jednoznačně milovat bohaté, těžké, orientální a především stejně výstřední vůně jako jsou ony samy. Naopak citlivé, jemné a od přírody uzavřenější dámy na sebe nechtějí upozorňovat, a tak se koupou pouze v jemných, květinových či ovocných variantách. Výbušnější povahy pak milují vůně teplé, s koženými či jinými sytými tóny a veselé dámy se vyžívají v jiskřivých a svěžích parfémech. Něco na těchto tvrzeních jednoznačně je, ale určitě to není klíč k tomu, ke kterým vůním v životě pojmeme neutuchající vášeň či v nich alespoň najdeme zalíbení. A pak - s touto teorií pracují zvláště nejrůznější horoskopy, které se snaží doporučit vůni podle vašeho znamení a které jsou značně pochybné (jeden pro vás mám i já na této webové stránce;-) v sekci menu).

Blíže našemu cíli budeme tehdy, když začneme tvrdit, že vůně si vybíráme podle našeho životního pocitu. To znamená, jestliže se například oblékáme elegantně, náš život většinou trávíme v prestižních firmách a vůbec jsme se s takovým životním stylem vytížené, úspěšné a krásné ženy ztotožnily, nejspíše budeme tíhnout k vůním, které nám tento životní pocit ještě více potvrdí. Jestliže jsme naopak typ sportovní, rádi plaveme, chodíme do přírody a jen málokdy nás někdo uvidí v sukni či šatech, většinou přilneme k vůním svěžím, vodním či více bezprostředním. Ovšem v těchto případech jde víceméně o to, že nějak působit chceme a toto naše chtění nám podvědomě diktuje výběr vůně. A tak se pak může například stát, že pod všemi těmi lahvičkami elegantních, vytříbených a prudce ženských vůní se bude skrývat jedna, která z již zaběhané linie bude vybočovat - třeba sladce citrusová.

Ve skutečnosti se odpověď na naše otázky skrývá v naší minulosti. To, zda je určitá vůně pro nás příjemná, či nepříjemná, zda vzbuzuje pozitivní nebo negativní emoce, je výsledek dlouhodobého procesu učení; jako mnoho dalších věcí odkoukáváme od svých rodičů a okolí také to, nad čím s odporem ohrnují nos a k čemu čichají s neskonalým požitkem. Ovšem není to vliv pouze našich rodičů, ale také kulturní. Určitě jste si již všimli, že například obyvatelům Dálného východu nebo jiným lidem voní občas to, co Evropané nemohou ani cítit. V neposlední řadě se za tímto tajemstvím subjektivního výběru vůně skrývají naše osobní zkušenosti, vzpomínky a podvědomí. Jednoduše řečeno - s čím jsme si například v mládí spojili libé pocity, v čem jsme vyrůstali, to nás ovlivňuje po celý nás "čichový život". Ne nadarmo si například slavný autor Zlaté knihy parfémů John Oakes, který vyrůstal v tropické krajině Queenslandu v Austrálii, celoživotně oblíbil vůni Pierra Balmaina Vent Vert, zelený a neskonale svěží parfém.


V tomto článku se však ani ke konci nebudeme zastavovat nad kouzlem aromaterapie, o které si dnes ševelí již i ptáci na střeše, a nebudeme si vysvětlovat, v čem spočívá její tajemství nebo které vůně působí blahodárně na naše problémy. Naopak si ještě něco málo povíme o tom, jak postupovat při výběru vhodného parfému nebo ještě lépe, jak ten váš "osudový" parfém nalézt. Na chvíli se tedy stanete svými vlastními poradci, i přestože stejnou funkci by měla zastoupit každá prodavačka parfémů, pokud je v této oblasti alespoň trochu kovaná (dovolím si poznamenat velkou lítost nad tím, že se v naších končinách vyskytuje velmi málo prodejců parfémů, kteří by si s vámi nad šálkem něčeho teplého a dobrého sedli a popovídali si o vůních, především o tom, co by se vám mohlo líbit - hold byznys je byznys; jistou výjimkou je snad jen milovnice parfémů Sára, kterou jistě mnozí z vás již znají z jejího obchodu www.parfemy-exclusive.sk). Ale zpět k tématu, jak tedy na objevení vaší favoritky/favorita? Především je třeba sám sebe/sama sebe dobře znát a vědět, které ingredience vám ve vůních vadí a které naopak vyhledáváte. Dále je třeba vědět, jestli spíš tíhnete k ryze květinovým vůním nebo dáte raději přednost třeba svěžím ovocenkám či orientálním parfémům. Také je vhodné dobře uvážit, k jakým příležitostem budete parfém nosit. A v neposlední řadě je třeba si uvědomit toto - "nikdy neříkej nikdy", protože i vkus se během života značně vyvíjí.

A přece ještě něco, taková malá rada na závěr - nikdy nekupujte parfém jen kvůli tomu, že vám ho doporučila kamarádka, nebo jednoduše naslepo, alespoň v tom případě, že v tom nespatřujete jistý adrenalinový sport;-)

Na úplný závěr se s Vámi loučím těmito zajímavými verši:



Tato vůně vede mne
do vzácných podnebí,

zřím plachty
v přístavu a stožár
na
nebi,jsou ještě
znaveny po vlně,
jež se třepí, zatímco

zelený pach

židoviníku, jenž

krouží ve vzduchu

a jenž mi vzdouvá

chříp v mé duši mísí

se se zpěvem lodníků.



(Charles Baudelaire: Květy zla, Exotická vůně)



Článek napsala Elapela



Žádné komentáře:

Okomentovat