Vůně jsou maličké světy, které odhalí svá tajemství jen tomu, kdo je bude milovat...

středa 20. srpna 2008

Parfémy nejsou jenom úžasná vůně, ale i flakóny



Dnes si povíme něco o flakónech a flakóncích, které tvoří podstatnou část parfému a o nichž se dá také říci, že dodávají parfému určitý luxus, krásu a noblesu.



Flakónky na parfémy používali již staří Egypťané, ale jejich umění dovedli k dokonalosti zejména Řekové a Římané, kteří dodali formě flakónků vzhled rafinovanosti použitím nejrůznějších náročných tvarů. Jako materiály se používaly zejména labastr, onyx či hlína. Nová etapa výroby však začala s vynálezem foukání skla v Sýrii, kdy sklo dostalo tvar ještě předtím, než stačilo vychladnout. Od té doby můžeme de facto hovořit o flakónech ze skla. Ve středověku se objevily kovové a emailové nádoby, ale netrvalo dlouho a v 18. století bylo odhaleno tajemství, jak vyrobit porcelán. Od té doby se na toaletních stolcích módních domů pravidelně objevovaly flakónky porcelánové. Ovšem materiálem číslo jedna i nadále zůstávalo sklo, protože se zjistilo, že je pro uchovávání vůní nejvhodnější.


Do devatenáctého století se parfémy prodávaly v jednoduchých nádobách a doma se stáčely do malých parfémových lahviček, kterých se na trhu tehdy prodávalo nepřeberné množství. Měly jak nejrůznější tvary, tak barvy, a každý zákazník si tudíž mohl podle svého gusta vybrat.

Ovšem poté nastalo období, kdy se výrobci rozhodli produkovat své zboží v pyramidovém stylu (tedy hlava, srdce, základ), a proto musely být vůně stáčeny již u výrobce v továrně.


Za dnešní úžasné flakóny vděčíme zvlášť Francoisu Cotymu, který začal prozíravě spolupracovat s geniálním sklářem René Laliquem, jehož flakóny byly mnohdy dražší než jejich obsah. René Lalique byl známý tím, že tvořil flakóny pro největší parfémové domy jako například D´Orsay, Fragonard nebo Guerlain. Později však začala jeho firma vytvářet i své vlastní parfémy jako například jemně květinový Parfum Lalique nebo Nilang, které se prodávají dodnes v opravdu skvostných flakóncích.

Dalším geniálním tvůrcem flakónků je Baccarat, jehož první vůní je Une Nuit Étoilée au Bengale, která oslavuje mahárádžovy dny v Indii. Flakón, který mám pouze 1500 kopií, je umělecký výrobek znázorňující oblouk posázený hvězdami, který se klene nad lahvičkou ve tvaru srdce.

A jak je tomu dnes? Nyní je vzhled flakónu pro výrobu parfému absolutně nezbytný, neboť je mnohdy výrazným faktorem prodeje. Velké módní a parfumérské firmy často zaměstnávají své vlastní špičkové návrháře flakónků, ale ještě častěji oslovují některého z nezávislých výtvarníků, jichž je v tomto odvětví překvapivě málo. Doyenem v tomto oboru je zejména Pierre Dinand.


Tak co? Naladilo vás to na uměleckou vlnu a máte chuť si nějaký ten krásný flakónek s vůní pořídit? V tom případě není nic jednoduššího než tak učinit. Přemluvte manžela (máte přece svátek, ne?;-) ), přítele nebo sebe a utraťte své peníze za něco opravdu kvalitního, co vydrží. Zkuste třeba onen proslulý Lalique...


Článek napsala Elapela

Žádné komentáře:

Okomentovat