Vůně jsou maličké světy, které odhalí svá tajemství jen tomu, kdo je bude milovat...

středa 13. srpna 2008

Grasse, město, které musíte navštívit


Ah, Grasse, jaké to město! Řím vůní. Zem zaslíbená parfémům. Žádný muž se nemůže oprávněně nazývat parfumérem, pokud neprokázal své schopnosti v tom posvátném místě! To jsou slova parfuméra Baldiniho, který v příběhu Parfém: příběh vraha německého spisovatele Patricka Süskinda poučuje mladého JeanaBaptistu Grenouilleho o tajemství svého řemesla.



Grasse, městečko položené 12 kilometrů severně od Cannes, je skutečně hlavním městem parfémů a návštěvníkům Azurového pobřeží umožní cestu do historie ve spleti starých strmých uliček.


Do Grasse můžete vyrazit jednoduše autem z Cannes po silnici RN 85 nebo z Nice po trase D 2085. Od Nice je toto město vzdáleno pouhých 29 kilometrů a z četných teras se vám tak nabízí nádherný výhled na nedaleké pobřeží s plážemi a přístavy. Do Grasse se ale snadno dostanete i vlakem, prakticky každou půlhodinu vyjíždí z Nice přímý spoj, který do cíle dorazí po zastávkách v Antibes a Cannes po hodině a osmi minutách. Nastoupíte-li v Cannes, cesta trvá jen 27 minut.

Za jednosměrnou jízdenku zaplatíte od 7,50 do 8,60 eura v závislosti na konkrétním spoji. Do města se dostanete i pravidelnými autobusovými linkami č. 500 (z Nice) a č. 600 i 610 (z Cannes).

Výhled na Azurové pobřeží
Půjdete-li z vlakového nádraží, připravte se na pořádný výstup do kopce, městečko se zvedá prudce nad pobřeží do výšky 333 metrů nad mořem, a jak postupujete stále výše, otvírá se vám při pohledu zpět úchvatný výhled na azurové pobřeží. Brzy vstoupíte do spletité sítě středověkých a renesančních uliček, vydlážděných a poskytujících příjemný chládek a únik před sluncem.

Nejpříjemnější je brouzdat uličkami okolo Place aux Aires a Place de Cours a zastavovat se u kašen, na malých náměstích a v obchůdcích s voňavými suvenýry. V dopoledních hodinách narazíte na Place aux Aires na květinové trhy s velkým a barevným výběrem sušených i čerstvých květin.

Město oklopené vůní levandule, růží a jasmínu
Z památek stojí za vidění katedrála NotreDame-du-Puy s obrazy od Rubense a muzeum voňavkářství Musée International de la Parfumerie, kde naleznete výstavu flakonů a všech možných předmětů na výrobu voňavek a mýdel.

Grasse se totiž zcela oprávněně přezdívá město vůní. Dodnes je obklopené poli a loukami, na nichž voní levandule, růže i jasmín a výroba parfémů je pro ekonomiku města stále naprosto klíčová. Sídlí zde na 60 firem spojených s výrobou vůní a průmysl zaměstnává deset tisíc z 45 tisíc obyvatel města.

Podívejte se, jak se vyrábí parfémy
Ačkoliv se většina továren přestěhovala do moderních budov za město a většina primárních ingrediencí se dováží ze zemí s levnou pracovní silou, v centru Grasse můžete i dnes navštívit historické budovy tradičních rodinných firem Galimard, Fragonard a dalších. Vstup je zdarma, výklad o tradiční výrobě parfémů je zakončen možností nákupu některého z voňavých produktů, nákup ale samozřejmě není povinný.

V sídle značky Galimard na ulici de Pégomas kousek od centra naleznete kromě muzea i Studio des Fragrances, kde si za 45 eur můžete zaplatit kurz výroby parfémů, jehož součástí je i vytvoření vlastního parfému o objemu 100 ml, který si můžete libovolně pojmenovat a odnést s sebou domů.

Květinová slavnost
Návštěva městečka i s prohlídkou jednoho z muzeí parfumerie netrvá více než čtyři hodiny; pokud si chcete vychutnat atmosféru města a sednout si na náměstí na terasu ke sklence vína, můžete se tu samozřejmě zdržet klidně celé odpoledne.

Plánujete-li návštěvu Azurového pobřeží na srpen, začátkem měsíce se v Grasse koná tradiční Fete du Jasmin, Jasmínová slavnost, kterou tvoří průvod alegorických vozů, fanfáry, ohňostroj i kulturní doprovodné události. Na slavnosti, která se koná každoročně od roku 1946, se použije 150 000 květin. V každém měsíci od jara až do podzimu si ze starodávného a tajemného města nad Azurovým pobřežím odnesete provoněný zážitek.


Zdroj: www.lidovky.cz (Lada Kičmerová, 1. července 2008)


Žádné komentáře:

Okomentovat