Vůně jsou maličké světy, které odhalí svá tajemství jen tomu, kdo je bude milovat...

čtvrtek 18. února 2010

Annick Goutal - vůně plné emocí...



Annick Goutal je rodinná firma, jejíž výrobky (především parfémy) se na poli exkluzivních nichových značek v současné době řadí mezi nejvyhledávanější a nejoceňovanější.
Značka je ovšem vyhledávaná pouze těmi, kteří dávají přednost originalitě před všedností. Isabele Doyen a Camille Goutal, dcera paní Annick Goutal (zakladatelka značky), jsou totiž parfémářkami, které pokračují v tradici tisíce let starého řemesla snoubíce ryze kvalitní materiály s kreativní a inspirativní alchymií.


Annick Goutal, jak již víme - zakladatelka této niché (exkluzivní) značky, chtěla nejdříve svůj život zasvětit klavíru, ale ve svých šestnácti letech si s konečnou platností uvědomila, že to, čemu se chce věnovat doopravdy, jsou parfémy. A tak nechala klavíru, aby se mohla koncentrovat na svůj zájem, a v téže době se také provdala za parfuméra z Grasse. Svůj první parfém pod názvem Folavril představila v roce 1980 a krátce nato otevřela malou parfumerii v butiku v Paříži. Její jemné, jednotónové kompozice jsou vyráběny výlučně z přírodních materiálů. "Každý můj parfém," říkala, "je inspirovaný citem, kouskem mého života nebo velmi intenzivním zážitkem." V roce 1986 bylo jejímu talentu vyjádřeno uznání tím, že vyhrála prestižní "cenu za dokonalost" mezi evropskými parfémy.

Je jen pár míst na světě, kde lze parfémy očichat či zakoupit (nepočítáme-li tedy internet - např. zde). U nás si úžasného a neopakovatelného zážitku v podobě návštěvy luxusního butiku s parfémy této značky můžete dopřát buď v Madeleine kosmetické delikatesy v Praze v Černé růži nebo v Brně na Zámečnické 8.

Annick Goutal vytváří kromě dámských, pánských a dětských vůní i ucelenou řadu výrobků péče o pleť s aktivním růžovým sérem, které nejen báječně voní, ale jsou také kvalitní a vyrobeny z exkluzivních čistě přírodních složek a esencí. Přijde vám to málo? Pak si ještě můžete provonět váš domov prostřednictvím báječným pokojových vůní...


A nyní se již pusťme na dlouhou voňavou pouť a představme si některé vůně této značky:



Myrrhe Ardente je velmi osobitá vůně, jejíž nevšední orientální krásu budou obdivovat zejména ctitelky kořenitých vůní. Konkrétně v této vůni se dočkáte lehce štiplavé a kouřové myrhy, tedy velmi uklidňující ingredience, která vás ve spolupráci s dřevy a lehkým včelím voskem uklidní a ukonejší...

Songes je zase vůně, která namísto uklidnění přináši mnoho, opravdu přemnoho emocí. Je tu především vášeň (navíc barva parfému je červená) v podobě exotického, lehounce mýdlového a bílého ylang-ylangu, ale také věčný klid ženské duše, jež zase přináší omamně sytý jasmín. A dokonce tu najdeme i hravost a smích, ten se skrývá v lehkých sladce ovocných tónech plumérie. Celkový dojem je více než úchvatný, ale vůni unosí pouze ženy, kterým nevadí jistá květinová sladkost i omamnost.

Le Chevrefeuille je překrásná lehounce svěží květinová vůně, která se bude snad líbit všem ženám napříč věkovými kategoriemi. Její dokonalost spočívá v tom, že v sobě kombinuje čisté přírodní bílé květy spolu s lehkými tóny jarní narcisky a svěžestí citrusů. Hledáte-li o mnoho dokonalejší Light Blue bez jablka, tady jej máte...

Ce Soir Ou Jamais se považuje za parfém, který si Annick Goutal stvořila především pro sebe, jelikož velice milovala růže. Kromě medově sladké turecké růže zde však také najdete krémově omamný ibišek pižmový a lehký jasmínový opar.

Quel Amour! je také postavena především na růží, kromě nich však v sobě obsahuje i pivoňku a spoustu sladce šťavnatých ovocných tónů. Nicméně to není žádná běžně tuctová ovocná květinovka či svěženka, jakých je na trhu přehršel, spíše očekávejte pořádně sytou neperlivou limonádu, v níž plavou plátky růží, kousky granátového jablka a vše je umně doladěno vinným střikem, broskví a červeným rybízem. Ach ta láska nebeskáááá...

Ambre Fetiche je další orientální pecka, která uspokojí zejména náročné zákaznice, které si libují ve sladkých lehounce kouřových mléčných vůních. Ambre Fetiche je nicméně mléčná tak akorát, aby v ní vynikly všechny další vzácné a husté pryskyřice, zejmena pak labdanum. Také se zde dočkáte jemného kadidla, sladké vanilky, jemné kůže a lehounce pudrově máslového kosatce.

Eau de Charlotte je jednou ze dvou vůní, které nechala Annick Goutal vytvořit pro své culíkaté ratolesti. Za asistence kmenové parfumérky Isabelle Doyen tak vytvořila velmi líbeznou dívčí vůni nevšedního charakteru. Charlottino zadání prý znělo: chci něco, co bude vonět jako marmeláda z černého rybízu. A taky, že ano, sladkou vůni marmelády zde skutečně najdeme, ovšem nejsem si jistá, zda není až příliš překryta pudrově optimistickou mimózou a kakaovým práškem. Nicméně vůně je to povedená, lehounce ovocná i květinová, pudrová i svěží...

Musc Nomade je vůně pro ty, kdo milují pižmo. Je to jedna z nejlíbeznějších krémově lehounce gurmánských vůní, jaké znám a zároveň velmi originální počin, který vás zahalí jemnou ženskou aurou.

Passion znamená vášeň a tato vůně má vášně rovnou na rozdávání. Čím že je to způsobeno? Řekla bych, že především omamně bílou tuberózou. Ne, nebojte se, nezavalí vás hustý květinový vzduch, ale mnohem spíše něco květinově velmi bílého, čistého a zároveń lehounce zeleného (díky větvičníku). Ale aby se vůně až příliš nepodobala jen květinové louce, je zde také gurmánská vanilka, která vůni dodává na dramatičnosti a zároveň eleganci.

A máme tady Petite Cherie, tedy malého miláčka, který vás stejně jako dítě nenechá na pokoji, dokud neuznáte, že je to jedna z nejroztomilejších a nejnevinějších vůní na trhu. Její nevinnost se skrývá zejména v kombinaci cukrové broskve zalité lehkým vývarem z trav a hrušky. Já však vůni vnímám téměř čistě jako jemný hruškový kompot, který musím znovu a znovu čichat a čichat...

Folavril (oblíbená vůně zpěvačky Madonny) je, jak už jsme zmínili, první vůní Annick Goutal a řekla bych, že velmi povedenou. Všichni se mnou nebudou jistě souhladit, ale lehounce trpká rajčatová šťáva s kousky manga a mýdla zalitá jemným jasmínem je skutečně báječná a originální receptura, jak ohromit nejednoho muže...

Osobně bych jako nejvíce originální a zajímavou označila Eau du Ciel, tedy v překladu Nebeskou vodu, kterou bych definovala jako pravou esenci mateřství. Vůně je totiž velmi měkká, klidná, harmonická, přičemž jako nejvýraznější složku bych označila kosatec, fialku, jemnou čokoládu a ještě jemnější citrusové tóny. Celkový dojem je však tak zvláštní, že jednotlivé složky téměř nerozeznáte, vše je zkrátka dokonale spojené, promíšené a do sebe vpité...

Vůně Neroli je prostě neroli - mandarinkovo-citrónové, nahořklé, svěží a velmi optimistické.... Co ještě dodat? Snad jen to, že neočekávajte žádné syntetické tóny, ale pěknou přírodní nálož.

Un Matin d´Orage je překrásná, čistá květinově bílá vůně s citrusy a jemným kořením, která okouzlí všechny romantické duše. Není vůbec nepodobná například další exkluzivní vůni La Chasse Aux Papillons z dílny L´Artisan.

Na závěř ještě podotknu, že další tři vůně (Mandragore, Grand Amour a Eau d´Hadrien) jsou již zrecenzovány a můžete si je tudíž také přečíst.



Vyzkoušeli jste? Napište svou vlastní recenzi nebo klidně jen názor do komentáře...


4 komentáře:

  1. chtěl bych připomenout, že Le Chèvrefeuille chybí zmínka o zimolezu - Chèvrefeuille je především zimolezový soliflor a dokonale jako zimolez voní.
    pro mě je tato vůně stejná jako procházka v jarním parku plném rozkvetlých zimolezových keřů :)
    derad

    OdpovědětVymazat
  2. víte jak voní Gardénia Passion? Myslíte, že bych mohla tuto vůní koupit na slepo?

    OdpovědětVymazat
  3. Od Annick Goutal bych nekupovala nic naslepo... Ty vůně jsou opravdu dost specifické. Já mám doma Songes EdT a ta je teda nádherná! uvažuju ještě o Ambre Fetiche - ta je taky naprosto úžasná.

    OdpovědětVymazat
  4. Já kupuju Annick Goutal pořád jen naslepo a je to nádherná slepota, která mi přináší neuvěřitelná překvapení, když mi vůně v balíčku dorazí. Nikdy se mi nestalo, že by mi vůně nevoněla. Je to prostě úžasná značka ;-)

    OdpovědětVymazat