Vůně jsou maličké světy, které odhalí svá tajemství jen tomu, kdo je bude milovat...

pondělí 23. března 2009

Barokní den



Dnes mám jeden z těch zvláštních plochých dní, kdy počasí strnule visí v zajetí neurčitosti, byt je prázdný a všedně uzívaný a také nálada je bez hrbolů, proláklin, vizí a snů. Znáte ten pocit? Jsem si téměř jistá, že ano. A nyní si jej znásobte celotýdenní unaveností z četby stěžejního, avšak nadmíru složitého filosofického díla. Není vám do zpěvu? Mne také ne...
V případě, že jsem vás přivedla do letargie a mírně depresivního naladění, není na škodu se znovu "probudit". Čím? Co třeba si udělat malou "barokní jízdu" a vyzkoušet pár vzletných vůní?



Jako první si dopřejme něco vskutku barokního - Baroque od Fragonardu. Frafonard je jen tak mimochodem jedna z nejstarších parfumerií, která je dosud spojena s francouzským městečkem Grasse. Její Baroque je temně květinová vůně, která má v sobě prý spojovat kouzlo růží, bergamotu, zázvoru, guajacového dřeva, vanilky a pižma. Řekla bych, že je stejně temná jako barokní obrazy, které se přímo vyžívaly v depresivně patetickém šerosvitu. Světlá a do poředí vystupující je zde obzvláště vanilka příjemně doladěná jemnou růží. Temné je naopak pozadí, které je tvořeno lehce zakouřených dřevem a pikantně sladkým zázvorem. Vůni bych doporučila všem ženám, jež by se rády zahalily do nevšedních vanilkových tónů...


Jako další vůni si vezměme na paškál slavnou Soir de Paris od firmy Bourjois. Firma Bourjois, založená v roce 1863 s původním zaměřením na divadelní líčidla, dnes nevyrábí jen kvalitní kosmetiku, ale také parfémy. Soir de Paris (Pařížský večer) je moderní a tedy přeformulovanou verzí z roku 1991 původní velmi slavné a prodávané Evening in Paris. Říká se, že Soir de Paris již není to ztracené a "pravé ořechové". Původní verzi jsem sice neměla tu čest očichat, nová mi však přesto přijde zajímavě romantická. Ano, je to ten typ vůně z počátku 90. let, kdy platilo heslo "čím více, tím lépe". Soir de Paris je pro mne ve stylu tělnaté dívky s velkou mašlí ve vlasech a s kyticí karafiátů v rukou. Přesto je to dívka inteligentní, pochmurná a elegantně střídmá. Jestliže tíhnete spíše k něčemu čistějšímu a méně záhadnému, Soir de Paris dejte před Baroque jednoznačně přednost.


Nejpompéznější vůní z uvedených je jednoznačně Caron Narcisse Noir. Je to temná noční obloha bez jediné hvězdy, zato monstrózní, hrozivá a protkaná bouřkovými mračny. Není se čemu divit, když parfém vznikl v roce 1911 před stahujícím se mračnem první světové války, kdy ženy ještě neznaly lehkost sukní nad kolena a chodily nepřirozeně sešněrované. Narcisse Noir (Černý narcis) skutečně vystihuje pravou podstatu vůně. Představte si slaměnou, lehce medovou vůni narcisu a k tomu pořádnou dávku kouřového vetiveru a jiných, lehce starodávných, zajímavě zatuchlých tónů. Dohromady se však Narcisse Noir jeví velmi pozitivně - jako nově nalezená vůně starých časů a zapomenutého patosu.


Poslední dnešní vůní je Giorgio Beverly Hills Wings. Je to vůně, která vznikla za velmi zvláštních okolností, totiž tak, že bylo dotázáno na dva tisíce amerických a evropských žen a mužů, co preferují v oblasti vůní. Takto vzniklo pět parfémů, jejichž vzorečky byly rozeslány respondentům. Na základě jejich vyjádření byla v roce 1992 vybrána verze, kterou ještě i dnes můžete očichat a koupit - Wings. Abych však nedošlo k mýlce, tento anketní způsob je již dnes poměrně běžný, jen Wings byl zkrátka prvním parfémem takto vytvořeným. A jaká je tedy ona slavná vůně, do které se zamilovalo tolik lidí? Samozřejmě, že delikátně svěží, mistrovky ovocná a šťavnatá, a přesto velmi, velmi bohatá. Bohužel je těžké parfém definovat, je to vytříbené dílo, které v sobě harmonicky snoubí všechny své ingredience a spojuje je do nevšedního vjemu, který připomíná vůni opojné sluneční květiny s kapkou ranní rosy.


Vyzkoušeli jste? Napište svou vlastní recenzi nebo klidně jen názor do komentáře...



Žádné komentáře:

Okomentovat