Vůně jsou maličké světy, které odhalí svá tajemství jen tomu, kdo je bude milovat...

neděle 1. února 2009

Guerlain Jardins de Bagatelle


Barokní květiny...


Jardins de Bagatelle je pro mne symbolem barokního
pugetu květin - růžově bílého, velkolepého a především smyslně rozvláčného a rozvlněného. Oficiálně však vypráví příběh sázky mezi bratrem Ludvíka XVI. a královnou Marií. Sázka se týkala postavení zámku do deseti týdnů na zříceninách vily, která ležela v Boloňském lese. Jinde jsem však našla, že Jardins de Bagatelle je kytice květů inspirovaná toskánskou hudbou. Kdo ví, jak to vlastně všechno bylo, důležitá je především vůně, ne příběhy, které si parfumérský rod Guerlainů tak rád vymýšlí - zřejmě k podpoření prodeje a jakési magické aureoly vůně.
Jaká je tedy Jardins de Bagatelle, vůně z roku 1983? Je především opulentní, ramenatá a odvážně květinová. Podle mne je typickou zástupkyní 80. let - širokých ramenou, výrazných rtů a romantických vln. Začíná nevybíravě citrusově aldehydovou (mýdlovou) vůní. Za chvíli jistojistě ucítíte také svěží a sladké fialky a romanticky bílý jasmín. Srdce je však jiné, je to nekonečně rozevlátá a vzdušná zahrada plná bílých květů, pomerančového akordu a jemných mýdlových tónů. Rozevlátost je však místy tlumena zvláštním gurmánským akordem (snad jej tvoří orchidej a narcis dohromady), který upomíná na to, že zahrada není jemná, ale naopak velmi, velmi bujná a bohatá. Vůně pak končí zvláštním suchým dřevitě oříškovým tónem, který jedny ženy uklidní, druhé možná unudí...
Jardins de Bagatelle není vůně pro všechny, je to především parfém, který vynosí nostalgicky snivé povahy, jež si za cíl vytyčily bojovat za klasické pojetí romantiky.



P
odobné vůně: Giorgio Beverly Hills Giorgio

Sluší ženám: romantická

Alegorie vůně: baroko

Typ vůně:

květinová


Ostatní atributy:

pomerančový květ

mýdlo


oříšky

bílé květiny

Oficiální informace od výrobce:


Skupina vůně: květinová

Rok uvedení: 1983

Tvůrce: Jean-Paul Guerlain

Reklama: zde (zde, zde, zde)


Složení parfému:

Hlava: jasmín, fialka, aldehydy, citron, bergamot
Srdce: gardénie, růže, tuberóza, pomerančový květ, magnólie, ylang-ylang, orchidej, konvalinka, narcis
Základ: tuberóza, cedrové dřevo, pačuli, vetyver, pižmo, neroli



Vyzkoušeli jste? Napište svou vlastní recenzi nebo klidně jen názor do komentáře...


Žádné komentáře:

Okomentovat