Vůně jsou maličké světy, které odhalí svá tajemství jen tomu, kdo je bude milovat...

pondělí 15. září 2008

Recenze od Vás


Jako první se osmělil napsat recenzi na nějaké to parfumérské dílo docela nečekaně jeden mladý muž, proto se pojďme společně s ním vydat po stopách:


Burberry London for Men 2006



Určitě si všichni dokážeme představit atmosféru Vánoc se vším všudy . Vločky pomalu padají na náměstí, které je slavnostně vyzdobené. Všichni už mají nakoupené dárky, tak se jen procházejí městem a vychutnávají si rodinné pohody v promrzlých ulicích města. Domov je provoněn sladkým cukrovím.


Tak přesně tento pocit ve mne evokuje vůně Burberry London For Men, která byla vytvořena roku 2006. Přestože nedokážu popsat, která složka ty Vánoce připomíná, kouzlo tohoto parfému nelze popřít. Možná i pro tento fakt si parfém odnesl stříbrnou medaili za nejlepší novou pánskou vůni roku 2006 v žebříčku každoročně udělovaných cen FIFI. Dokázal ho přemoci diametrálně odlišný, avšak také naprosto unikátní Terre D’Hermes.


Jak již název napovídá, výrobce chtěl „zachytit a oslavit město Londýn a jeho zvláštní smysl pro vytříbený styl.“ Tato vůně je prý určena pro „gentlemana“. A opravdu, jako by v ní byl cítit jakýsi tradiční anglický konzervatizmus pravých gentlemanů. Parfém, který jsem měl možnost půl roku nosit, je podle mých smyslů seriózní, vyzařuje z něj pohoda a harmonie. Když zmiňuji tento konzervatizmus, nemyslím tím, že je parfém vhodný pouze pro starší generaci. Ba naopak, čímsi je novátorský a naprosto výjimečný.


Tvůrcem Burberry London for Men je Antoine Maisondieu, který je také otcem velice populárního Black Code od Armaniho nebo dámského Gucci Eau de Parfum II.


Než uvedu oficiální složení tohoto parfému, chtěl bych zmínit, že se jedná o orientálně kořenitou vůni. Tato kategorie se hodí spíše na zimní období (nejlépe kolem Vánoc ) a na večerní příležitosti. Na druhou stranu tento parfém není tak silný a pronikavý jako jiné z této kategorie, tudíž když se s ním nastříkáte v teplejších dnech, rozhodně nezpůsobíte faux pas.


Oficiální složení parfému zní takto:


Hlava: bergamot, černý pepř, skořicové listy

Srdce: kůže, mimóza, portské víno

Základ: tabákové listy, gujakové dřevo, opoponax


Proč říkám oficiální? Většinou totiž výrobci nějaké složky zatajují a nechávají si je jako své tajemství.


K parfému neodmyslitelně patří i originální flakonek. Ten pro Burberry vytvořil Fabien Baron, který zvolil hnědý skleněný kvádr, zabalený hadříkem v tradičním Burberry kostkovaném stylu.


Na mé kůži tato vůně v koncentraci EDT vydržela vonět přibližně 5 hodin, což je u pánských parfémů nadstandardní.


Pány, kteří uvažují o koupi za účelem oslovení opačného pohlaví, mohu ujistit, že se ženám opravdu líbí. Za svoji 5letou kariéru milce parfémů je to možná nejvíce chválená vůně mezi mými kamarádkami.


Článek napsal Jiří Hrabák


Žádné komentáře:

Okomentovat