Vůně jsou maličké světy, které odhalí svá tajemství jen tomu, kdo je bude milovat...

sobota 27. září 2008

Parfémy jako diktát?



Možná jste si již někdy položili otázku, podle čeho si ta která značka volí charakteristiku svých vůní/své vůně. Vězte, že většina parfumérů, kteří pracují pro světoznámé módní domy, v míchání svých "lektvarů krásy" není ani trochu svobodná a vůní nemíchá pro čirou radost a z uměleckého, tvořivého popudu. Naopak, řídí se většinovým vkusem, který se stanovuje na základě rozsáhlých anket jak v Evropě, tak v USA nebo jinde.


Chcete i Vy vonět jako každá dvacátá, nedejbože třetí Evropanka/Češka? Chcete se i Vy omezovat na vůně, které pro Vás připravil domácí trh, a tak si nechat vlastně diktovat, jaký má být Váš osobní vkus, nechat někoho z oblasti marketingu rozhodovat za Váš nos? Pakliže ano, není to žádná ostuda ani projev nedostatku kreativity, zkrátka a dobře se "ti nahoře" náhodou ztrefili do Vašeho vkusu. Avšak stále existuje spousta žen, které si vybrat z nabídky domácího trhu neumějí nebo které by rády vybočily z průměru a dopřály si něčeho "extra". Pro ty jsou pak určeny vůně, jež jsou na hony vzdálené světu obchodu, marketingovým strategiím nebo masivním reklamním kampaním. Jsou to vůně, které oslovují svou originalitou... Víte, co, nebudu se nemáhat, stejně bych to nikdy nevyjádřila lépe než Sára se svou krásnou, jemnou a hebkou slovenštinou:

"Na míle vzdialené trhovému správaniu, s rukopisom umelca - parfuméra a vznešenou filozofiou značky ostávajú jedinečné a autentické. Vytvorené so srdcom a láskou odzrkadľujú majstrovsky zvládnuté alchymistické umenie, ktoré si vážime a neskonale milujeme. Skláňame sa pred hĺbkou, čistotou, veľkosťou a espritom týchto vôní, v ktorých sú zohľadnené dlhoročné francúzske parfumérske tradície, zachovávané a chránené generáciami až po dnes. Obdivujeme majestátnosť francúzskych vôní, ich eleganciu, krásu, rafinovanosť. Tento aromatický svet, nie je len svetom opojnej múzy, ale i panoptikom bohatej histórie, umenia, kultúry, flóry, gastronómie. Výroba v limitovaných sériách, selektívny predaj mimo bežných parfumérií, zachovávanie vznešených tradícií predaja, profesionalita, používanie prírodných vzácnych ingrediencií... a je toho ešte omnoho viac, čo ich radí medzi kategóriu pravého luxusu, označovaného pôvabným francúzskym slovíčkom "niche"."

V případě, že byste si rádi pořídili jeden z těchto mnohdy uměleckých zázraků, nemusíte jezdit ani chodit daleko. Stačí si vůně objednat z pohodlí domova. Bojíte se však, že vaše peněženka by takový "útok" nepřežila? Bojíte se zcela jsitě zbytečně, vůně jsou sice trochu dražší než ty, které běžně zraky mapujete v parfumeriích na internetu, ale většinou nejsou cenově na vyšší úrovni než v běžných kamenných obchodech. A pak, vůně vám může vydržet klidně i celý rok, tak proč si jednou za "uherský rok" nedopřát pravý luxus či požitek?

Jestliže jste se rozhodli vyzkoušet jeden nebo více z těchto jedinečných voňavých zážitků, máme zde pro Vás několik typů, kde některé z nich (a že značek není málo) sehnat:


Annick Goutal

Ve světě parfémů se v současné době výrobky této značky řadí mezi všeobecně nejvyhledávanější a nejoceňovanější parfémy. Je jen pár míst na světě,kde lze parfémy zakoupit. Značka je vyhledávaná těmi, kteří dávají přednost originalitě před všedností.I sabele Doyen a Camille Goutal , dcera paní Annick, jsou parfémářkami, které pokračují v tradici,bez ohraničené kreativity, snoubíc neobyčejné materiály s kreativní a inspirativní alchymií. Annick Goutal vytváří kromě dámských, pánských a dětských vůní i ucelenou řadu výrobků péče o pleť.



  • http://www.azizakosmetika.cz/panske-vune/annick-goutal/
  • V budoucnu na těchto stránkách za velmi příznivé ceny
  • http://www.annickgoutal.com/
  • vzorečky: http://theperfumedcourt.com/search.aspx
  • http://www.shopstyle.com/browse/perfume/Annick-Goutal#
  • apod.

L´Artisan Parfumeur


Volné sdružení nejlepších světových parfumářů vzniklo v roce 1976 ve Francii jako parfumářská "haut couture". Spojuje takové tvůrce vůní jako je Jean-Claude Ellena /Bvlgari Eau Parfumée, Van Cleef and Arpels First /, Bertrand Duchafour /Christian Dior Fahrenheit Fresh/, Anne Flipo nebo Olivia Giacobetti /Hermes Hiris/. Tvůrcům jsou k dispozici nejlepší a nejdražší ingredience /např. šedá ambra/ či ručně sbírané okvětní plátky květin, i vzácné koření. Kořeny jednotlivých vůní tvořených pro L´Artisan Parfumeur sahají k tradičnímu francouzskému parfumářskému řemeslu a značka reprezentuje francouzské "Art de vivre" - umění života a eleganci. Nabízí nejen toaletní vody pro ženy a muže ale i parfémy do bytu, auta a nejrůznější voňavé kuriozity-klíčenky, pytlíčky do prádelníku, do punčošek, čajové dekorativní sáčky, vonné závěsy do koupelen a ložnic či ručně vyřezávané terakotové ambrové dekorativní předměty do bytu i kanceláří.


  • http://www.artisanparfumeur.com/
  • vzorečky: http://theperfumedcourt.com/search.aspx
  • http://www.luckyscent.com/shop/category.asp?categoryid=237&section=3
  • apod.

Amouage

Firma, která vyrobila nejdražší parfém světa (v průběhu několika týdnů se zde o této firmě objeví článek).



  • http://www.parfumsraffy.com/amouage.html
  • http://www.amouage.com/
  • vzorečky: http://theperfumedcourt.com/search.aspx
  • http://www.luckyscent.com/shop/category.asp?categoryid=418&section=1
  • apod.

Creed


The House of Creed je malá, rodinná firma, která vyrábí parfémy vysoké kvality v koncentraci parfémová voda. James Creed založil v roce 1760 společnost původně jako londýnský krejčovský podnik, ale fakticky začala firma fungovat teprve v Paříži jako parfumerie až v roce 1854. Zásobovala korunované hlavy a jejich dvořany, dokonce i královnu Viktorii. Dodnes firma vyrobila přes 200 parfémů.



  • http://www.creedperfumes.us/
  • http://www.parfumsraffy.com/special.html
  • vzorečky: http://theperfumedcourt.com/search.aspx
  • apod.

Další (Montale, Isabey, Frapin, Lubin apod.)


Vše o nich (plus prodej) zde: www.parfemy-exclusive.sk


Nejde však jen o luxusní parfémové domy či rodinné manufaktury, mnohé jiné "obyčejné" a přitom krásné vůně se k nám do ČR vůbec nedostanou. Pokud po nějaké takové toužíte třeba právě Vy, napište její jméno pod článek do komentáře nebo na fórum, může to být zajímavé třeba pro ostatní nebo Vám ostatní mohou poradit, kde Vaši vytouženou vůni sehnat...

A kde nakupovat parfémy v České Republice? Dobrou zkušenost mám s parfémy na parfums.cz nebo na http://www.jedenklik.cz

Článek napsala Elapela

Žádné komentáře:

Okomentovat