Vůně jsou maličké světy, které odhalí svá tajemství jen tomu, kdo je bude milovat...

pátek 26. září 2008

Guerlain Jicky



Závan zapomenuté harmonie ženy, která uměla kráčet ve hvězdách...


Pakliže jste se nejdříve podívali na údaje o roku vydání parfému, tak vidíte správně. Ano, psal se rok 1889 a syn slavného parfuméra, Pierra Francoise Pascala Guerlaina, si mnul ruce nad tím, jak krásně se mu jeho dílko vydařilo. Jednalo se tehdy prý o první syntetický a tedy moderní parfém, který byl posouzen jako nejlepší ze všech klasických parfémů té doby. Parfém byl vytvořen jako vzpomínka na dávnou lásku, kterou Aimé Guerlain potkal na svých studiích v Anglii, ale někdo mnohem prozaičtěji tvrdí, že Aimé chtěl svým parfémem poctít svého strýce Jacquese Guerlaina, kterému se přezdívalo Jicky a který měl opravdu obdivuhodný nos. Co se týče flakonu, navrhl jej "nějaký" Guerlainovec s tím, že měl představovat baňku na chemikálie a jeho úzávěr korkovou zátku od šampaňského - zřejmě aby tím symbolizoval jiskřivost a štěstí uvedené vůně. Ale pojďme se již podívat na vůni samotnou, trochu si ji čichově zmapovat, trochu si ji k něčemu připodobnit... Na počátku je vůně velmi výrazná, ostrá a ne nepodobná právě onomu šampaňskému, o kterém byla výše řeč. Zřejmě proto je dodnes spor o to, pro koho je vůně určena, ačkoliv se prý podle většinových ohlasů hodí více pro ženské "publikum". Může za to především výrazná rozmarýna, která voní typicky "bylinkově" , nahořklá levandule a citrusy. Zanedlouho, pokud půjdeme s Jicky po stezkách jejího životního osudu, to na nás "vybalí" příjemná dřevitě-zemitá vůně zkombinovaná s nasládlou tonkou a vanilkou. A tak si nakonec představte velmi, jemnou, vanilkově opravdu decentně pudrovou a elegantně sofistikovanou vůni, která svůj základ našla v přírodě, v zemitých a jiskřivých tónech jejich darů. Jestli znáte například Kingdom od Alexandra McQueena, tak Jicky se určitě stane vaši další společnicí. Noste ji všude, kde chcete zazářit, vydat ze sebe svůj ženský šarm, důstojnost, eleganci a především inteligenci a bystrost. Vůně je dosti jemná pro každého, ale osobně si ji představuji na dámě středních let, která si stále udržuje svou mladistvou jiskru a půvab. A pánové, ani na vás nezapomínáme, pokud máte raději jemnější pánské vůně, vzhůru do Jicky! ;-)


Podobné vůně: -

Sluší ženám: klidná

Kategorie:

vanilka

dřevitá

koření


Oficiální informace od výrobce:


Skupina vůně: poloorientální fougerová

Rok uvedení: 1889


Složení parfému:

Hlava: bergamot, rozmarýna, levandule

Srdce: růže, aromatické tóny, zemitý lesní tón, pelargónie, tonka

Základ: vanilka, dřevité tóny, opoponax

3 komentáře:

  1. Četla jsem více rozporuplných názorů na tento parfém. Chtěla jsem si ho moc koupit - nyní jsem na pochybách - některé ženy píší, že je to spíše pánská vůně - co na to Vy, které ho znáte??? Napište nézor- díky.

    OdpovědětVymazat
  2. Myslím si, že môže byť dámska i pánska. Je veľmi tichá, jemná, pokojná, predstavujem si ženu v tmavom mohérovom pulóvri alebo v tweede. Samozrejme, do chladného počasia, nie je to vôňa k rozverným letným šatočkám. Drží sa pri tele, je nevtieravá,decentná, rozhodne sa nehodí pre nejakú rozjarenú krikľavú pubertiačku...Proste je to tajomná dáma v tmavšom oblečení. Najskôr cítiť levanduľu, bergamot a rozmarín, a po veľmi krátkej chvíli je to taký vanilkovo-cibetkový dvojspev...Pán, ktorý by ju chcel používať, by musel byť starší, dokonale uprabený, prešedivelý, proste Sean Connery (veď je to jeho obľúbená...)

    OdpovědětVymazat
  3. opravujem, "upravený"...

    OdpovědětVymazat