Vůně jsou maličké světy, které odhalí svá tajemství jen tomu, kdo je bude milovat...

středa 13. srpna 2008

Vent Vert (Pierre Balmain)

Měsíc srpen zasvěťme slavnému parfému Vent Vert z dílny Piera Balmaina.


O značčce a Pierru Balmainovi:

fff

Balmain Paris představuje jedinečné pojetí elegance, mezi jeho zákaznice patří například i příslušnice královských dvorů a filmové hvězdy... Možná právě proto se stává určujícím měřítkem módního trendu uznavaného na celém světě.

Pierre Balmain se narodil roku 1914 ve městě St. Jeande Maurienne v Savojsku. Balmainovo dětství bylo pohodlné, jelikož jeho otec zdědil jeden z největších textilních podniků v regionu. Jako mladý muž se Pierre rozhodl odcestovat do Paříže a vyzbrojen několika doporučeními začal spolupracovat s lidmi jako Robert Piguet, Jeanne Lanvin, Lucien Lelong a s anglickým návrhářem a válečným hrdinou - kapitánem Molyneuxem. Ovšem učit se začal u Molyneuxe. Poté, roku 1939, však přešel k Lucienu Lelongovi, kde získal technické znalosti.

Po válce se vrátil k Lelongovi s, do té doby neznámým, Christianem Diorem. Tito dva spolu spolupracovali tak úzce, že mnozí lidé tvrdili, že Balmainovi výtvory byly nerozpoznatelné od těch Diorových a naopak.

Pierre Balmain si založil vlastní módní značku a produkoval série poválečných kolekcí, které jeho přítelkyně Gertruda Steinová pokřtila jako "Nový Francouzský vzhled" - dlouhé a úzké tvary - úzké v pase a širší v ramenou.

V roce 1952 přišel Balmain na módní trh s kolekcí nazývanou "Jolie Madame", která vybavila sportovně vzhlížející ženy modely od úsvitu po soumrak - květinově zdobený satén,sametové koktejlové šaty a dlouhé šaty s vysokým pasem vyrobené z tylu.

Dokonce i v odvážných a jemně nevkusných 70. letech si Balmain udržel pozici nadčasového návrháře a nenechal se strhnout různými trendy. Byl však nucen délku některých svých šatů přizpůsobit, a proto je zkrátil nad kolena. U dlouhých šatů začlenil mezi obvykle užívané vzory i látky s květinovými motivy.

Pierre Balmain zemřel v roce 1982. Poté, co navždy odešel, převzala značku jeho pravá ruka - Erik Mortenson. Po něm to byly Hervé Pierre a americký návrhář Oscar de la Renta.


O parfému:


Vent Vert zažil ohlas zprvu ve 40. letech a poté na nějakou dobu zmizel. Nyní se vrátil opět, ovšem s mírně jemnější a méně ostřejší než onen původní.

Vent Vert je zelený a svěží jako tráva a stejně opojně pikantní. Je to vlastně úžasné tajemství, nádherná směs listů a travin, dubového mechu a vetyveru, bergamotu a pomerančových květů, zelené růže a galbana, santálového dřeva a kapradiny, konvalinky a žonkyly, hyacintu a fascinující ostré příchuti koření.


Co k němu nosit, kam a kdy:


Pronikavost a bolestně nostalgická krása tohoto parfému dává znát svou lyrickou přítomnost ve dne v noci během teplejších měsíců roku. Přirozeně je zrozen pro všechny zelené od nejsvětlejší pistáciové až po nejtmavší lesní. Je také úchvatný se žlutou a ohromující s bílou. Šaty musí být prosté, jednoduché a mladistvé. Je například senzační s bílými lněnými šaty, zeleným šátkema slaměným kloboukem.



Názory nositelek či odpůrkyň:

"Zeleň. Ze začátku taková mokrá, ostrá zeleň, tráva, listí, mech, trochu hlíny, rajčata (že by ten aksamitník ze složení?) a kupodivu i chypre tóny. A taky trochu citronu nebo spíš citronové kůry. Za chvíli se přidají i květiny, spíš bych řekla hyacint než konvalinka, ale i ta může být. Žádné jemné kytičky, ale kytky i se stonkem v mixéru, takže toho květinového je tam jen troška..."


Odkaz na stránky značky Pierre Balmain:

Pierre Balmain

Žádné komentáře:

Okomentovat