Vůně jsou maličké světy, které odhalí svá tajemství jen tomu, kdo je bude milovat...

čtvrtek 30. ledna 2014

Lalique Satine



Jednou z nejdiskutovanějších novinek mezi parfémy se v poslední době stala dámská vůně Lalique Satine, která si za poměrně krátkou dobu své existence našla řadu nadšených příznivců i odpůrců. 

Velmi často se totiž kritici zmiňují, že tato vůně moc dobře nekoresponduje se svým názvem. Namísto čistého a uhlazeného saténu je prý tento parfém spíše kontrastní a nelze mu upřít ani značná dávka rebélie. Nedalo mi to a vůni jsem se rozhodla vyzkoušet na svoji vlastní kůži…

Abych řekla pravdu, se značkou Laliquenemám moc zkušeností. Více nežli ve spojitosti s nějakým konkrétním parfémem se mi vždy spíše vybaví její flakony, které jsou ručně dělané. Každý flakon Lalique je totiž unikát a dostává dokonce své vlastní číslo. Zatíženost značky Lalique na kvalitu flakonů se dá jednoduše vysvětlit-její zakladatel René Lalique se totiž zabýval výrobou šperků a také interiérovými dekoracemi ze skla. Zajímavostí je, že nejdříve vytvářel flakony pro ostatní parfémářské značky. Možná se vám vybaví například uzávěr ve tvaru holubičky na parfému Nina Ricci L'Air du Temps, kterou má společnost Lalique také na svědomí. Od 90. let se však firma začala zabývat vlastní výrobou parfémů, které nalévá do svých vlastních, umělecky vyrobených flakonů…takže tolik jen něco málo o historii této značky a teď k samotné recenzi:

Dle výrobců je vůně Lalique Satine orientálně dřevitá vůně, která je inspirována hebkostí saténu. Již při četbě složení vůně, se nad tím malinko pozastavíte, jelikož kromě jasmínu, vanilky anebo santalového dřeva, obsahuje růžový pepř. Můj první dojem z vůně Satine byl takový, že je výrazně sladká. Přirovnala bych ji k vůni Flowerbomb nebo třeba L'Instant Magic. Oproti těmto vůním v ní ovšem převazuje pudr, který tu sladkost troch snižuje. Po úvodní cukrové vatě se rozvoní květiny a velice aromatické pačuli. Růžový pepř přidává vůni na pikantnosti a v kombinaci s vanilkou zde máme opravdu kontrast. Můj celkový dojem je, že vůně Satine rozhodně není pro křehké dívky a ani mě její název ani flakon ve tvaru roztančené saténové sukně opravdu nejde moc dohromady. Neuhlazenost vůně vás totiž určitě trochu vyvede z míry. Přirovnala bych to asi tak, jako kdybyste si vzali k večerním šatům pohorky. Flakon se navíc pro svůj tvar docela špatně drží v ruce. Možná, kdyby byla vůně prezentovaná jinak, nepatřila by mezi ty nejhorší počiny. V podstatě jediné co se jí dá vytknout je krátká výdrž. Otázkou zůstává, jestli ji s tímto názvem a flakonem v parfumeriích najdou právě ty ženy, které by mohla doplňovat.

neděle 19. ledna 2014

Katy Perry Killer Queen – vůně pro opravdovou královnu



Zpěvačka Katy Perry se do tvorby parfémů pro své fanoušky opravdu opřela, a tak se v poslední době na nás sypou její voňavé novinky stejně rychle, jako nové songy. Tentokrát se ovšem ale nejedná o parfémy ve tvaru koček, ale o královskou vůni Katy Perry Killer Queen.

Katy Perry jde vždy ráda proti proudu a známe ji jako silnou a sebevědomou ženu, která ví, co chce. Tento nový parfém má proto symbolizovat její vnitřní sílu a touho bouřit konvence. O vzpurném náboji vůně vám proto asi nejvíce napoví reklamní spot, ve kterém se Katy coby královna rozhodne jít svojí vlastní cestou.

Parfém Katy Perry Killer Queen je proto rebelská vášnivá vůně pro ženy, které nechtějí být jednou z davu. Stylový flakon vůně je inspirovaný tvarem královského žezla a krabička vám připomene královský plášť. 

Tato vůně je velice živá a akční. Na první přivonění působí hustě a velice sladce. V podstatě je to taková
hřejivá sladká bomba a na to, že je to levnější vůně od celebrity a narazíte na ni v každé drogerii, vás určitě pozitivně překvapí. Za poslední dobu totiž určitě patří mezi ty nejpovedenější vůně od zpěvaček. Dokonce mi docela hodně připomíná oblíbenou La Vie Est Belle, přirovnat by se mohla i ke Flowerbomb.
 
Hlava: bergamot, lesní plody, švestka
Srdce: jasmín, karafiát, frangipani
Základ: pačuli, dřevo, pralinka

pondělí 13. ledna 2014

Muzeum vůní



Už jste někdy byli v muzeu vůní? Pokud ne, tak si můžete udělat výlet do pařížského Versailles, kde naleznete jediné muzeum vůní na světě. Muzeum (nebo také Osmotéka) má ve sbírce okolo 1800 parfémů přičemž až 400 jich dnes již neexistuje. Muzeum totiž disponuje tajnými recepty na některé vzácné parfémy z minulých dob. Tyto recepty jsou uložené v jedné versailleské bance. 

V muzeu vůní mohou návštěvníci přivonět například ke královskému parfému z dob antiky, který patří k těm nejstarším parfémům, jejichž recepty se dochovaly. Postup k vytvoření parfému zaznamenal Plinius Starší a základem tohoto parfému je především med, skořice a hřebíček. V Osmotéce vás také může zaujmout například parfému, který používal Napoleon na ostrově svaté Heleny, nebo si můžete přivonět k původní verzi Chanelu No.5 nebo k původnímu parfému Shalimar od Jacquese Guerlaina. 

Možná by vás zajímalo, jak se tyto parfémy mohli od doby svého vzniku proměnit? Na jejich postupné
proměně se totiž podepsaly různé ingredience, které se v současné době obtížně shánějí ve stejné kvalitě. Svůj velký vliv také mají evropské direktivy, které nutí parfémáře opustit od původních receptur. Jedná se například o již nepovolené ingredience jako je třeba vorvaní ambra, bobrovina, cibet anebo tonkinské pižmo. 

Návštěva takovéhoto muzea musí být určitě velice zajímavá, takže pokud se někdy do Versailles chystáte a milujete parfémy, nezapomeňte Osmotéku navštívit!

pondělí 6. ledna 2014

Burberry Brit Rhythm



V minulém roce přišla značka Burberry po pěti letech na trh s novou pánskou vůní Brit Rhythm, která je inspirovaná adrenalinem a vzrušením ze živého rockového koncertu. Její výrobce Christopher Bailey totiž miluje muziku a rozhodnul se vytvořit pro podobně smýšlející muže jedinečný zážitek, který jim má dodat novou energii a patřičné sebevědomí pravého rockera. 

Jaké ingredience zvolit pro vůni představující atmosféru živého koncertu?  Abych řekla pravdu, jediné co mě napadá je pach lidského potu a nějaké rozlité alkoholické nápoje. Ihned jsem si tedy našla složení parfému Brit Rhythm a dozvěděla jsem se, že obsahuje:

Hlava: kardamom, jalovec, bazalka, verbena
Srdce: pačuli, kůže, styrač
Základ: cedr, kadidlo, fazole Tonka

Nevím, jestli je běžné se k takovýmto esencím dostat na rockovém koncertu, ale pokud je to pokus jak navodit energizující atmosféru, tak to není úplně špatná volba esencí. Jak podle složení vidíte, jedná se o velice intenzivní kořeněnou vůni, která vám zpočátku přinese osvěžení v podobě verbeny a čerstvé bazalky, které se začne postupně prolínat s živočišnými tóny kůže, exotického pačuli a výraznými notami kadidla.

Kolem vůně Burberry Brit Rhythm byla vytvořena velká reklamní kampaň, v jejímž čele stál britský George Barnett. Společnost Burberry také v rámci propagace této rockové vůně zajistila dokonce tři živé koncerty v Londýně, New Yorku a Singapuru, což opravdu není u propagace parfému zvyklé. 
muzikant

Pánský parfém Burberry Brit Rhythm má jistě velmi dobře nakročeno – propracovaná reklamní kampaň, moderní flakon a výrazné kořenité aroma, které vás zvedne ze židle. Brit Rhythm je zkrátka vůně plná sebevědomí a energie. Boří zaběhnuté koleje a je velice odvážná. Vytvořit atmosféru živého koncertu a nadšeného davu jistě není zrovna nic jednoduchého…jaké ingredience byste pro zhotovení pravé rockové vůně zvolili vy?